Dekan FTN zatražio raspisivanje konkursa zbog profesorke Kovačić

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački inicirao je danas raspisivanje konkursa za izbor vanrednog ili redovnog profesora iz oblasti Mehanike, a zbog profesorke Ivane Kovačić.
Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački inicirao je danas raspisivanje konkursa za izbor vanrednog ili redovnog profesora iz oblasti Mehanike, a zbog profesorke Ivane Kovačić.

On je naveo da Veće katedre nije želelo da se raspiše konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanje vanrednog ili redovnog profesora za užu oblast Mehanike i dodao da je on taj njihov zahtev morao da uvaži.

Nakon toga je poslao molbu svakoj od 51 katedre da raspiše konkurs za profesorku Kovačić, ali nijedna katedra to nije želela da učini. Doroslovački je zato predložio Veću katedre za tehničku mehaniku da preispita svoju raniju odluku, a zbog zastoja regularnog izbornog procesa i nemogućnosti da se situacija razreši, inicirao je raspisivanje konkursa.

Direktor Departmana za tehničku mehaniku Dragan Spasić kaže da se i dalje traži zakonsko rešenje za status ove profesorke i dodaje da je Veće katedre odlučilo da glasanje za raspisivanje konkursa bude tajno kada je odlučeno da konkursa ne bude. On je objavljivanje informacije o statusu Kovačićeve na fakultetu i njenom problemu povezao sa predizbornom tišinom, a medije koji su to objavili nazvao "tračoidima". - Bilo bi interesantno čuti i ko je još na listi najboljih "mladih naučnika među prvih pet svetskih, evropskih ili srpskih naučnika", pored Ivane Kovačić, i čija je to lista osim što ju je ona sama  sastavila i tako medijima prikazala - zapitao se Spasić.

Inače, iz uprave fakulteta je saopšteno da je netačna informacija da je profesorka Kovačić dobila otkaz, kako je to navela u svom dopisu medijima, pošto joj ugovor o radu ističe 20. maja. Student prodekan Igor Graić je rekao da su studenti koji su pokrenuli peticiju za ostanak profesorke na fakultetu bili u zabludi da je ona dobila otkaz.

"Nadamo se da će taj njen radni odnos biti produžen", rekao je Graić i dodao da će peticija, koja je pokrenuta preko interneta, a danas i u pisanoj formi na fakultetu, biti preimenovana u "podršku za nastavak radnog odnosa profesorki Kovačić. Stav FTN-a je, dodao je Graić, da će sve biti učinjeno da profesorka Kovačić bude zadržana na fakultetu zbog njenih izuzetnih stručnih i drugih kvaliteta.

Priča o problemu profesorke Ivane Kovačić, jednoj od najboljih evropskih fizičara-mehaničara, koja je ujedno i gostujući predavač na dva univerziteta u inostranstvu, privukla je ogromno interesovanje javnosti protekle sedmice.

  • arhimed

    07.12.2019 20:27
    izbrisan magistarski rad
    Postovanoj Ivani je izbrisan iz njenog racunara magistarski rad. Zasto?
  • 03.06.2014 06:37
    Bez navedenog legimiteta ne pomažu mame studenata, neidentifikovani studenti i nastavnici i drugi dušebrižnici !
    kako da identifikujemo takve? zvala sam sluzbe ministarstva sve moguce niko nije nadlezan?
  • 20.03.2014 09:15
    Perica misli
    Biti pametan je u Srbiji greh. Biti pametniji od pretpostavljenog je još veći greh.Imati veću školu od direktora, a usput još biti i pametniji od njega je jeres. Takvi se iz Srbije proteruju.Ako još nije ni u jednoj stranci, e onda je džabe išla na tolike škole...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti