Čuvanje matičnih ćelija u Novom Sadu

Za mesec dana u Novom Sadu će početi zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija.

Za mesec dana u Novom Sadu će početi zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija.

"Za razliku od matičnih ćelija koje se uzimaju iz pupčanika po rođenju deteta, matične ćelije koje ćemo mi čuvati mobilišu se iz koštane srži uz upotrebu određenih lekova. Potom se prikupljaju iz periferne krvi u odgovarajućem broju, a zatim ih zamrzavamo i skladištimo", kaže transfuziolog Zorana Budakov.

U Zavodu će biti čuvane matične ćelije pacijenata koji se leče na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine, kao i dece koja su na lečenju u Dečijoj bolnici. Otvaranje prve vojvođanske banke matičnih ćelija omogućeno je nakon što je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju nabavio najsavremeniju opremu vrednu oko 33 miliona dinara. Ukoliko sve bude teklo po planu, u Zavodu bi uskoro mogla da bude otvorena i prva Nacionalna banka matičnih ćelija.

"U toj banci će se zamrzavati i čuvati krv iz pupčanika, po rođenju deteta. Srbiji su neophodne tri takve banke, a još nemamo nijednu. Imamo opremu i stručni kadar, a čekamo još samo dozvolu Ministarstva zdravlja", kaže Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo.

"Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je izdvojio 16 miliona dinara za finansiranje nabavke specijalnog aparata za zračenje krvi", kazala je dr Kopitović i dodala da se ozračeni produkti primenjuju radi sprečavanja odbacivanja transplantata kod trasplantiranih pacijenata, ali imaju i šire indikacije kao što to su: intrauterine transfuzije, transfuzije u neonatologiji, zatim kod prematurusa, kod pacijenata sa solidnim tumorima i drugim bolestima.

Vlada Vojvodine u prošloj godini obezbedila je 9 i po miliona dinara za savremenu medicinsku opremu za kriokonzervaciju, kontrolisano zamrzavanje matičnih ćelija.

  • Dr Petrović

    20.03.2014 19:28
    Ima ih svuda...
    Masno tkivo, zubna pulpa, grudna kost, kosina srž... čemu zamrzavanje.
    Kultivisanje.... e , to je nešto drugo.
  • Dejan

    19.03.2014 10:47
    Dozvola se čeka
    Imamo opremu i stručni kadar, čeka se samo dozvola ministarstva zdravlja, ovo sve govori o sada šnjoj ministarki i državi u kojoj živimo, ovo je strašno pogotovo kada se zna da nemamo nijednu banku u državi u gde se čuva krv iz pupčanika po rođenju deteta, zato da bi privatnici imali posla, odliv deviza iz zemlje
  • pera

    19.03.2014 10:01
    lepo lepo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti