Novosađanke teško do mamografskog pregleda

U Novom Sadu trenutno je smanjen broj mamografija, a pored nedostatka radiologa, razlog je i manjak CD-ova za transfer i čitanje rezultata.

Iako se danas obeležava drugi po redu Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, u Novom Sadu, pored manjka radiologa, žene trenutno imaju problem da uopšte odu na mamografski pregled.

Kada žena želi da ode na mamografiju, primarna ustanova gde obavlja pregled je Dom zdravlja. Ukoliko je nalaz sumnjiv, rezultati se snimaju na CD i šalju se ili u Klinički centar Vojvodine - Centar za radiologiju ili u Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Međutim, kako nezvanično saznajemo, u ovim ustanovama trenutno je smanjen broj mamografija jer CD-ova za transfer i čitanje rezultata nema.

Načelnica specijalističke službe Doma zdravlja, Olgica Jukić Neatnica ističe za 021 kako je najveći problem zapravo to što se niko ne javlja na konkurs za radiologa. "CD-ovi su nabavljeni i CD-ovi su jedna priča koja se rešava, ali naš suštinski problem, kao i u ostalom cele Srbije, jeste nedostatak radiologa", kaže dr Jukić Neatnica.

Kako objašnjava pokrajinska sekretarka za zdravstvo, Vesna Kopitović, da bi se Nacionalni program skrininga raka dojke adekvatno sprovodio treba obezbediti mamografske aparate za Domove zdravlja, kao i obučene radiologe. "Prema programu Ministarstva zdravlja, na 50 hiljada stanovnika ide jedan radiolog, a pritom nisu obezbeđeni radiolozi za sve sredine u Vojvodini. Loša zdravstvena politika dovela je i do situacije da kada jedan radiolog ode u penziju njegovo radno mesto se zatvara, a da pritom nije obezbeđena njegova zamena", kaže dr Kopitović.

Ona dodaje da sekretarijat za zdravstvo pokušava da reši ovaj problem: "Videvši ovaj problem, koji je problem zaista države, da jedan skrining program ne može da se izvede, sekretarijat je reagovao tako što je napravljen jedan poseban program zdravstvene zaštite, gde smo pokušali, i to je u toku, da radiološke preglede mamografije digitalizujemo, da uvežemo sekundarne bolnice koje mogu to da rade i domove zdravlja pa da se snimak, ukoliko nema radiologa, šalje Kliničkom centru Vojvodine, odnosno Institutu za onkologiju."

Digitalizacija je krenula u nekoliko gradova u Vojvodini: Temerinu, Bačkom Petrovcu, Somboru, Subotici, Kikindi, Senti i Zrenjaninu. Da bi prevencija raka dojke u Vojvodini bila na zadovoljavajućem nivou, po svemu sudeći, potrebno je još poraditi na sistemskoj obuci kadrova i poboljšati rad kol centara za zvanje žena na mamografske preglede. Podsetimo da je Nacionalni program skrininga raka dojke trebalo da krene još 2006. godine, ali je u Vojvodini počeo da se ostvaruje tek u 2012.

U Srbiji i dalje svake godine 4.000 žena oboli, a 1.600 njih umre od raka dojke. U ranoj fazi otkrije se svega 4-5% karcinoma dojke, dok u svetu taj procenat iznosi i 30.

  • Bilja

    21.03.2014 06:31
    Cekanje
    Dobila sam uput za mamografiju od svog ginekologa ali mi je odmah receno da cu duze vreme cekati !!!
  • crkveni miš

    20.03.2014 23:03
    i još
    zašto je i ko odobrio da neki ginekolozi sami zakazuju pregled (kod sebe)a neki preko sestara to rade? pomenuta Ljerka je i mene maltretirala, po pola godine se nije javljala na telefon za zakazivanje a nije dozvoljavala da se pregled zakaže odlaskom u DZ...ako je trebao pap i UZ ili mamografija to je trajalo po dve godine uz njeno bahaćenje oko zakazivanja! čuveno je njeno ponašanje! a kada sam otišla do zastitnika pacijenata rečeno mi je da ima "ovako debeo" dosije prijava i pokazala desetak cm debelu hrpu...zato sam i ja promenila ginekologa što i vama savetujem...
  • nesa

    20.03.2014 13:31
    kuća se pravila od krova
    prvo su se nabavili mamografi a onda se dosetilo da nemaju radiologa.POŠTOVANE DAME za skrinin tumora dojke mogu da rade samo izuzetno obučeni radiolozi ,uz onkologe i hirurge,a ne paušalno očitavanje nalaza mamografa i UZ iz lokalnih domova zdravlja.Ginekolozi ne treba da rade posao koji nije njihov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti