Dozvola još nema, a komunalci uklanjaju letnje bašte

Iako su novosadski ugostitelji na vreme podneli zahteve za izdavanje dozvola za postavljanje letnjih bašti, rešenja od Gradske uprave za komunalne poslove još nisu stigla, kaže predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević.
Iako su novosadski ugostitelji na vreme podneli zahteve za izdavanje dozvola za postavljanje letnjih bašti, rešenja od Gradske uprave za komunalne poslove još nisu stigla, kaže predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević.

To pojedinim ugostiteljima predstavlja problem, jer je Komunalna inspekcija juče počela da uklanja letnje bašte onima koji nemaju dozvolu za rad u ovogodišnjoj letnjoj sezoni.

Stanojević kaže da su zahtevi predati do 15. februara kada je i bio rok, a da rešenja još nisu stigla, mada sezona za ovu godinu počinje 15. marta. On kaže da su dozvole kasnile i prošle godine.

"Ugostitelji smatraju da nije potrebno da komunalna inpekcija opominje i nalaže uklanjanje garnitura za sedenje jer će kafedžije ionako zakup javne površine plaćati od 15. marta", kaže Stanojević i napominje da je cele prošle godine bilo ukupno 1.000 letnjih i zimskih bašti, piše "Dnevnik". "Znam da u užem centru grada ima oko stotinu letnjih bašti odnosno da je toliko ugostitelja podnelo zaheve, a da je tek pet - šest njih i dobilo dozvole za rad", ističe Stanojević.

Prema njegovim rečima razlog kašnjenja u izdavanju rešenja Gradske uprave za komunalne poslove ove godine može da bude i "natezanje" sa JKP "Čistoća" zbog visoke cene odnošenja smeća. Prilikom podnošenja zahteva za letnju baštu ugostitelji treba Gradskoj upravi za komunalne poslove da pokažu i ugovor sa komunalcima o odvozu smeća. Naime, od pre dve godine kafedžije koji imaju baštu leti i tokom zime posebno plaćaju odvoz smeća, to jest čišćenje, na godišnjem nivou.

"Za ovu godinu "Čistoća" nam je baš dobro zavukla ruku u džep pa smo s predstavnicima preduzeća imali više sastanaka i na kraju smo se dogovorili o cenovniku za ovu godinu. Zbog toga smo u poslednjem trenutku i podnosili zahteve Gradskoj upravi", navodi Stanojević. On kaže da će ove godine za prosečnu baštu od 30 kvadrata "Čistoći" biti plaćano pet hiljada dinara.

O kolikom se poskupljenju radi, svedoči podatak da su, po ugovorima, 2013. godine ugostitelji ovom preduzeću za tu vrstu usluge plaćali tek 850 dinara.

  • Djak

    21.03.2014 05:04
    Pesak
    Dragi nasi inspektori,brinete o bastama ,stolicama i stolnjacima a tenkove nevidite!
    Tacnije top haubicu nas sugradjanin Amidza namesta ispred kuce u Ribnjaku na platou obale Dunava ili da mu cuva hidro avion ili da gadja Novi Sad. Hajde da vas vidim inspektori da mu zatrazite dozvolu!
    Da,da, pravi top,dobro ste procitali!
  • SVEDOK

    20.03.2014 17:28
    Dobro ste i prošli
    Samo me zanima što se toliko bune vlasnici kafića u centru. Ne vidi da se zatvaraju nego ih je kao u budvi ne možeš suncobran da zabodeš bune se za cenu što plaćaju za smeće a ne vide kad ti ljudi posle njih to treba da odnesu. Mislim da je sasvim logično da im se dodatno naplaćuje pa valjda im je to dodatni prostor koji treba i da se naplati.
  • 20.03.2014 17:22
    U gomili novosadskih basti u centru ako vas je malo vece drustvo, za jednu turu cuge dobijate i po nekoliko "fiskalnih" racuna. Recimo, ima vas sestoro i svi ste u isto vreme od konobara narucili tri piva, dve kafe, jednu limunadu a on vam uz cugu donese 4 racuna. Na jednom racunu su dve kafe, na drugom limunada, na trecem dva piva i na cetvrtom jedno pivo. Kada malo bolje pogledate vreme izdavanja racuna vidite da je jedino racun za jedno pivo izdat u vreme kada ste seli u bastu. Za dva piva je konobar doneo racun izdat pre dva sata nekome ko je sedeo i narucio dva piva. Piva su popijena, placena, ali je racun ostao na stolu, konobar ga pokupio i dva sata kasnije doneo nama. Isto tako i za dve kafe i limunadu. Jedino verovatno nije imao racun za tri piva odjednom a ni racun za samo jedno pivo pa je morao da ga kuca. Da se razumemo, mi nismo bili osteceni jer to sto smo narucili to smo i platili. Ovde je ostecena drzava za porez jer se stalno vrte stari racuni pa se porez placa samo za prvu turu a sve ostale se ne kucaju, donose se stari racuni sakupljeni sa stolova. I onda gazde lokala sada prde kako oni drzavi placaju porez a stalno im kruze jedni te isti racuni. Zato svaki put kada platite racun isti pocepajte da ne mogu da ga vrte u krug.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti