Peticija podrške Ivani Kovačić

Studenti Univerziteta u Beogradu danas će skupljati potpise za peticiju podrške dr Ivani Kovačić sa novosadskog FTN-a.

Studenti Univerziteta u Beogradu danas će na platou ispred Filozofskog fakulteta skupljati potpise za peticiju podrške dr Ivani Kovačić sa novosadskog FTN-a.

Studenti, predvođeni organizacijom "Studentski forum", prikupljanje potpisa počeće u 12 sati.

Na ovaj način žele da pruže podršku i pokažu solidarnost sa profesorkom Kovačić, koja je u žižu javnosti dospela pre nekoliko dana kada je Fakultet tehničkih nauka rešio da je otpusti, uprkos tome što je jedna od pet najboljih mladih naučnika u zemlji i, ujedno, jedna od najboljih evropskih fizičara-mehaničara današnjice.

- I pored rezultata za mene nema mesta na fakultetu na kojem sam se školovala, na kojem sam predavala, gde sam provela ukupno 17 godina. A tu odluku su doneli ljudi čije su reference, čak i kad se saberu, tri do 10 puta lošije od mojih. Dokle će najgori odlučivati šta će biti sa najboljima? - rekla je Kovačićeva.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački inicirao je zatim raspisivanje konkursa za izbor vanrednog ili redovnog profesora iz oblasti Mehanike, a zbog profesorke Kovačić. On je naveo da Veće katedre nije želelo da se raspiše konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanje vanrednog ili redovnog profesora za užu oblast Mehanike i dodao da je on taj njihov zahtev morao da uvaži.

  • 21.03.2014 15:02
    Hteo sam da cujem i drugu stranu ... ali ... saopstenje je IZBRISANO!!!!!!!!!!!!!!!!
    http://mechanics.ftn.uns.ac.rs/sr/
  • 20.03.2014 12:36
    kole
    čije su reference, čak i kad se saberu, tri do 10 puta lošije od mojih. Dokle će najgori odlučivati šta će biti sa najboljima? - Поштована професорко, на жалост одувек је тако. ВАш случај је само врх ледненог брега на Универзитетуу у Новом САду, с тим да су поједини факултети бастиони непринципијелних скоројевића чије референце не задовољавају ни могућност да се образовањем баве ни у средљим школама. Еклактантан птриомер је Пољопривредни факултет, где за младе научнике, научни подмладак нема места, већ за миљенике, љубавнице и слично, а о судбини одлучују скоројевићи и надри професори и научни радници.А случај је сличан и на Филозофском факултету и још неким, али се сви правимо и глуви и слепи, с тим да је аутономиуја факултета нешто иза чега се крију ЖУТЕ вашке.
  • Lord

    20.03.2014 12:10
    @ Nastasja
    Nastasja, na koje mesto ona treba da bude primljena? Konobarica dole na Mašincu (još uvek se tako zove?) pa da ćaska sa studentima, ili predavač? Ona nije dužna da bude ljubazna prema studentima. I to se tebi ili meni može sviđati ili ne (BTW ne podnosim nekulturne ljude). Ona treba da bude vrhunski predavač i poznavalac materije. A to koliko čujem - jeste.
    Završio sam FTN pre dvadesetak godina. I onda je bilo ljubaznih profesora, a i onih drugih. Ti drugi su bili neljubazni zato što su ili tunjavi, ili nevaspitani, ili žive u svom svetu pa ne primećuju studente, ili... im se tako može. Pokojni profesor Šikoparija npr. nije imao običaj da se baš mnogo javlja na hodnicima. Ali kad uđe u učionicu i počne predavanje - svi ga pažljivo slušaju. Imao je znanje i znao da ga prenese - pa je imao i ogromno poštovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti