Smešno male odštete za povrede dece u školi

Devojčici na čiju glavu je pao prozor usred časa u školi "Jovan Jovanović Zmaj", u Sremskoj Kamenici, biće isplaćeno manje od 1.000 dinara.
Devojčici na čiju glavu je pao prozor usred časa u školi "Jovan Jovanović Zmaj", u Sremskoj Kamenici, biće isplaćeno manje od 1.000 dinara.

 

Koliko je obesmišljena polisa osiguranja za novosadske đake potvrđuju i informacije iz više osiguravajućih kuća, piše "Blic". Deci se za povrede isplaćuju male odštete jer polise, koje škole potpisuju sa osiguravajućim kućama, ne pokrivaju prelome, posekotine, sitnije povrede već samo one koje za posledicu imaju trajni invaliditet ili smrt.

Roditelji nisu upoznati sa tim detaljem i mnogi gnevno reaguju kada dobiju smešno male nadoknade. Gotovo u svim slučajevima oni tuže školu, a na sudu visina odštete naraste na najmanje 1.000 evra.

U Sremskoj Kamenici je jedan dečak polomio dva prednja zuba i od osiguravajuće kuće dobio je 185 dinara. U tom slučaju osiguranjem su pokriveni samo troškovi lečenja.

Poznat je i slučaj da je osmak zbog polomljene ruke dobio nadoknadu od 600 dinara. Objašnjeno je da prelom ekstremiteta nije trajni invaliditet.

"Odštete su zaista male, a određuju ih osiguravajuće kuće po svojim specifikacijama. Skoro svaki roditelj potom tuži školu i u 99 odsto slučajeva dobija spor. Škole zato, u proseku, isplaćuju od 100.000 do 400.000 dinara, tačnije upućuju zahtev Gradskoj upravi za obrazovanje za nadoknadu tih troškova", kaže predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Kosanović.

Na pitanja zašto se ne daje novac za goruće probleme koja narušavaju bezbednost u školama, Gradska uprava za obrazovanje ostala je bez odgovora.

Osiguravajuća kuća DDOR, koja je najčešći izbor osnovnih škola u Novom Sadu, pokriva sledeće:

Pokriće troškova lečenja;
Dane provedene u bolnici;
Dnevnu nadoknadu;
Slučaj trajne invalidnosti;
Smrt usled nezgode;
Slučaj smrti zbog bolesti.

  • Silvija

    03.04.2021 16:08
    Sramota koliko je odsteta .a deca trpe toliki bol i nemogu da se obucu.pisu i propustanje casova u skoli.koliko bi dobilo moje dete kad je slomilo ruku
  • hahahaa

    16.10.2015 08:17
    prelom palca
    kolko moze da se dobije za prelom palca na ruci.

  • student

    21.03.2014 10:54
    Ne pokrivaju realno vreme lecenja, vec priznaju samo 15 dana lecenja. Takav je bio moj slucaj. Kao apsolvent, placam u sklopu upisa skolske godine osiguranje koje mi po zakonu garantuje nadoknadu, ako mi se nesto (NE DAJ BOZE) u toku skolske godine desi. Ja sam slomila zglob na ruci, provela 5 nedelja u gipsu i 3 nedelje putovala u bolnicu u susdnem mestu na rehabilitaciju. Kada sam podnela zahtev za odstetu, angazovala sam advokata, koji je smatrao da ce proces biti brzo zavrsen i na osnovu analize polise koju sam donela sa fakulteta i iz radnog iskustva, ocenio da bih trebala dobiti,isplacene sve dane provedene u gipsu i na lecenju i da mi se prizna bar 5 posto odstete na ime invalidnosti. U pitanju je DDOR. Proces je trajao 7 meseci, a slucaj smo po mom misljenju, izgubili, jer kako su nam objasnili i studentske polise koje s njima sklapaju Univerziteti, spadaju u kategoriju polisa za decu i ucenike. To znaci da se bilo kakva povreda ili prelom deteta od 7 godina, tretira jednako kao povreda ili prelom osobe od 25 godina. U jednom momentu, je cak sav trosak procesa trebao da padne na mene, ali eto, posto sam student, oslobodjena sam placanja troskova, a DDOR mi je do kraja priznao 15 dana lecenja , koje placaju 230 dinara. MOzda sam i ja trebala da tuzim fakultet, sto sklapa takve polise sa osiguravajucim kucama, jer taj dobijen iznos je meni pokrio samo 7 dana odlazaka na rehabilitaciju.... Meni samo nije jasno, koja je uopste svrha placanja tog osiguranja, kad je njihova procena povreda i isplate, ponizavajuca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti