Svaki treći Novosađanin stariji od 50 godina

Prosečna starost Novosađana je 40 godina.
Novosadsko stanovništvo pretežno čini starija populacija, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Udeo građana koji imaju 50 i više godina čini 34,7 odsto, a svega 15 odsto je mlađih od 15 godina, što uz ostale statističke podatke od Novog Sada čini grad čija je prosečna starost stanovništva 40 godina.

Smatra se da je stanovništvo staro kada je prosečna starost iznad 30 godina, a u Novom Sadu je već 2002. godine prosečna starost iznosila čak 39,1, što ukazuje da je davno počeo proces starenja stanovništva. Pri tome, prosečna starost žena je veća za oko tri godine od prosečne starosti muškaraca.

Prema podacima Instituta, na vodećem mestu oboljevanja odrasle populacije Novog Sada, nalaze se kardiovaskularne bolesti i hipertenzija, a tik iza njih su bolesti sistema za disanje i bolesti mišićno koštanog sistema.

"Kod dece predškolskog uzrasta dominiraju bolesti sistema za disanje sa udelom od 47,5 odsto, od kojih je najčešće akutno zapaljenje ždrela i krajnika, infekcije gornjih respiratornih puteva i druge virusne bolesti, zatim grupa zaraznih i parazitarnih bolesti (18 odsto), bolesti uva (7,2 odsto). Među vodećim bolestima dece školskog uzrasta su one sistema za disanje (42,1 odsto), zarazne i parazitarne bolesti (17,1 odsto) i povrede (6,3 odsto)", naveo je direktor ove zdravstvene ustanove dr Vladimir Petrović, a na osnovu monitoringa koji se redovno sprovodi u Institutu.

Najčešća maligna oboljenja kod žena su zloćudni tumori dojke sa 2.292 slučajeva, zloćudni tumori dušnika i pluća sa 719 slučajeva, zloćudni tumori jajnika sa 549 slučajeva i debelog creva sa 530 slučajeva. Kod muškaraca na prvom mestu su zloćudni tumori dušnika i pluća sa 1.927 slučajeva, slede zloćudni tumori debelog creva sa 756 slučajeva i zloćudni tumori rektuma sa 557 slučajeva.

Vodeći uzroci umiranja stanovništva Novog Sada čine kardiovaskularne bolesti sa udelom od 49 odsto, zatim tumori, koji čine 26,7 odsto, bolesti organa za disanje (5,3 odsto), organa za varenje (3,9 odsto), povrede, trovanja i posledice delovanja spoljnih faktora (3,7 odsto). Sagovornik Dnevnika ističe da se kao najčešći faktori rizika i razlozi lošeg zdravstvenog stanja građana mogu izdvojiti fizička neaktivnost, pušenje, visok krvni pritisak i gojaznost.

"Istraživanje sprovedeno kod odraslog stanovništva Vojvodine (20 i više godina) ističe značaj fizičke neaktivnosti u slobodno vreme sa udelom od 65,4 odsto, preko 30 odsto se izjasnilo kao redovni pušači, od hipertenzije boluje njih 46 odsto, a gojaznost je konstantovana kod 20 odsto ispitanika. Kod dece uzrasta od sedam do 19 godina fizički neaktivnih  u slobodno vreme je 52 odsto, gojaznih  5,3 odsto, a svakodnevnih pušača je preko sedam odsto", zaključio je Petrović.

  • Marko

    21.03.2014 09:30
    Ma nema to veze sa krizom i parama... Nece bre, da radjaju decu.... Ja imam 35 godina, i od gomile mojih prijatelja niko osim mene nema dece. Nije da imaju novcane probleme, nego nece da imaju odgovornost hoce jos uvek da izlaze i provode se.... Gomila mladih nece da ima dete... Pogotovo zene. Zasto je to tako ne znam, ali sve je trulo o ovoj zemlji...
  • opaaaaa

    21.03.2014 08:35
    strasno
    ovo je sramota za nas narod i nasu budućnost koju predstavljaju deca ,jer njih ne donose rode već ih rađaju majke.. a kod nas će uskoro biti ovo prvo ,jer prvenstveno detetu treba obezbediti bezbrižan život ,a kod nas je to do sada bilo nemoguće ,jer svakodnevnica nije dozvoljavala da se uspostavi balans za normalan i bezbrižan život svakog od nas ...
  • G

    21.03.2014 08:33
    @Anonimus - standard sa ovime nema puno veze. Nemačka ima manji priraštaj od Srbije a ne možemo reći da imaju loš standard, o stopi nezaposlenosti da ne govorimo. I nikako ne razumem ovo da razmišljate kako da zaposlite decu - ako su vam deca obrazovana trebala bi sama da uzmu život u svoje ruke a ne da to roditelji rade za njih. Previše su nam deca razmažena, bez ikakvih ambicija i samopouzdanja, samo čekaju da im neko drugi obezbedi sve na tacni - pa koliko dugo treba da zavise od vaše plate, do 40-te? Neće tako daleko stići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti