Novosadski grafiti nadživeli političare i huligane

Svaki kraj Novog Sada ima bar jedan kultni grafit. Poruke ispisane po zidovima polako postaju i istorijske crtice minulih vremena.

Svaki kraj Novog Sada ima bar jedan kultni grafit. Poruke ispisane po zidovima, koje stoje decenijama, polako postaju i istorijske crtice minulih vremena.

Na Podbari već godinama u Kosovskoj stoji poruka "Aj što imam podočnjake, nego koje cipele da odaberem". Ovakve grafite pamtimo, za razliku od onih navijačkih ili političkih i ideoloških žvrljotina. Pravi grafiti mnogima su pomogli da upoznaju duh ovog grada.

- Kada sam zbog studija Užice zamenila centrom Novog Sada, bilo mi je jako teško da se naviknem, ali uvek sam volela da prođem pored grafita "Jako stari grad, jako dobra stvar", koji me je uveseljavao i to je prvi korak mog prilagođavanja na novi grad - kaže apsolvent arhitekture Nataša Poznanović za 24sata.

Jedan od najpopularnijih grafita koje je vreme načelo nastao je 1989. na Limanu: "Volim žene, volim ljude i Reljiće kad polude". Prozvani Reljić inače se zove Aleksandar i gitarista je kultnog novosadskog benda Generacija bez budućnosti, no, on ipak nije želeo da pojasni značenje slogana koji je delo njegove dve drugarice.

Poruke, kao ona kultna "Ovde vam sve neka memla" nastajale su kada se išlo sa svirki posle fajronta na Mašincu. - Pored grafita uperenog k meni, stajao je i grafit na engleskom posle čijeg prevoda je GBB dobila ime - priseća se Reljić.

Preko Dunava na Petrovaradinu Sremci su ponosno istakli "Šta radi Čak Noris u Gradiću? Radi šta mu se kaže!", a drugi dan bombardovanja u Grčkoškolskoj je osvanulo "Bolje rob nego grob". Legendarni ljubavni grafit iz 1988. koji je bio bar na desetak mesta u gradu, glasio je: "Teda volim te ko teglu meda", a može se još naći na Futoškoj pijaci i blizu Limanskog parka.

A od onih muzičke tematike kultni status su uživali još i "Tito strateg mira, Čonta strateg panka" i "Dizelaši, je l’ vas ubila godina kulture?", ali varljivi malter se okrunio i odneo ih u zaborav.

Danas su na zidovima ili poruke navijača ili političara. Mnogo je i onih ljubavnih, ali neinspirativnih. Zbog toga mnogi nalaze utehu u nostalgičnim prisećanjima. "Krajem osamdesetih na Novom naselju postojale su ekipe 'Gvoš' i '4 Tita', koje su se međusobno prepucavale duhovitim grafitima", seća se novinar Svetozar Krstić.

Komentari 119

  • Marco

    04.08.2020 11:28
    Novo Naselje
    Jos jedan iz 90-tih.. Od 4tita
    Sve ima kraj samo virshla ima dva kraja.
  • Marco

    04.08.2020 11:12
    Novo Naselje
    Novi Sad je mali ali sise nisu!
    4losha ubishe Milosha!
    4tita
  • none

    06.04.2020 06:33
    none
    U gradicu u petrovaradinu
    Ovde je i Chuck Norris dobio batina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti