U septembru gotova rekonstrukcija PMF-a koju finansira EU

Radovi na rekonstrukciji oko 2.000 kvadrata Prirodno-matematičkog fakulteta koji se izvode sredstvima Evropske unije biće gotovi najverovatnije na jesen, saznaje 021.
Radovi na rekonstrukciji oko 2.000 kvadrata Prirodno-matematičkog fakulteta koji se izvode sredstvima Evropske unije biće gotovi najverovatnije na jesen, saznaje 021. S druge strane, gotovi su radovi na Medicinskom fakultetu i studenti već koriste nov prostor.

Evropska unija je iz pretpristupnih fondova za Projekat unapređenja visokoškolskog obrazovanja (EU HETIP) obezbedila 1,6 miliona evra za rekonstrukciju prostorija i nabavku nove opreme za tri novosadska fakulteta. Realizacija projekta u saradnji s Ministarstvom prosvete počela je još 2010. godine i sada se ulazi u finiš, kaže za 021 Dragana Banjanin, koja ispred HETIP-a vrši nadzor radova na projektu.

"Na PMF-u je završeno 70% radova, ostalo je da se urade pregradni zidovi i podovi, tako da će u septembru fakultet biti osposobljen da primi studente i nastavnike. Bilo je planirano da se radovi završe u maju, ali su rekonstrukcija i nadogradnja oko 2.000 kvadrata zaista veliki poduhvat. Na Medicinskom je sve što je bilo planirano i završeno, pa su tako studenti patologije već počeli da koriste novu obdukcionu salu. Pored ovih građevinskih radova i rekonstrukcija, HETIP projekat obuhvatio je nabavku i isporuku najsavremenije nastavne opreme i učila za Tehnološki fakultet, čime će biti dodatno unapređen kvalitet studiranja", pojasnila je Banjanin.

Podsetimo, EU je u okviru projekta unapređenja visokoškolskog obrazovanja u Srbiji obezbedila 30 miliona evra za finansiranje obnova laboratorija, istraživačkih, naučnih i studentskih kabineta i komunalnih objekata na 27 državnih fakulteta u zemlji. Ta sredstva se koriste za građevinsku rekonstrukciju dela nastavnih objekata i obezbeđivanje i nabavku sofisticirane i moderne opreme za savremenu nastavu. To bi trebalo da pomogne domaćim studentima i profesorima da unaprede sistem razmene znanja kao i da budu bolje pripremljeni za izazove na nacionalnom i evropskom tržištu rada. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • marija

    28.03.2014 07:16
    ass pmf
    Prizemlje fakulteta projektom nije bilo predviđeno da se adaptira.Hodnik je urađen u toku radova i to je nešto što je finansirano, a nije trebalo da bude.Predmet finansiranja su nadograđeni spratovi.A studenti su 'uguravani' na poljoprivredni fakultet da bi u septembru dobili najsavremenije učionice, biblioteku, lift i toalete za osobe sa posebnim potrebama,centralnu čitaonicu za 150 mesta , kao i 14 najsavremenijih kabineta za profesore.
  • BojanPMF

    27.03.2014 20:39
    Kao student pmf-a ...
    ... mogu reci da apsolutno nista za studente nije uradjeno, uredjen je hodnik dok su amfiteatri ostali u ocajnom stanju u kakvom su i bili. Ne znam samo sta su radili godinu dana dok su nas terali da se uguravamo u raspored poljoprivrednog i tehnoloskog fakulteta. Nije sve tako lepo kao sto pricaju.
  • Asist.

    27.03.2014 08:03
    Na Medicinskom fakultetu su sada mnogo bolji uslovi za rad,nadam se da ce i kolegama sa Prirodno-matematickog fakulteta biti omoguceni takodje bolji uslovi za rad u što skorije vreme.
    Barem da za sada budemo deo Evrope po opremljenosti pojedinih fakulteta,sve pohvale za pokrenuti projekat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti