Gradska kuća se otvara za turiste, katanci i dalje na Banovini i katedrali

Svakodnevno prolazimo pored Gradske kuće, Banovine ili katedrale koje Novom Sadu daju poseban šarm, ali kada bi neki turista poželeo da ih poseti to mu ne bi pošlo za rukom, jer one nisu uvrštene u turističku ponudu grada.
Svakodnevno prolazimo pored Gradske kuće, Banovine, katedrale i brojnih građevina koje Novom Sadu daju poseban šarm, ali kada bi neki turista poželeo da poseti neki od spomenutih objekata, to mu ne bi pošlo za rukom, jer oni nisu uvršteni u turističku ponudu grada.

Turistička organizacija Novog Sada krajem prošle godine "izborila" se da se Sinagoga otvori za turiste i ona se našla u ponudi za grupne, ali i za pojedinačne posete.

Kako za 021 otkriva direktor TONS-a Branislav Knežević, moglo bi se očekivati da od maja ili juna bude omogućeno da turisti posećuju i Gradsku kuću. "Imali smo razgovore i čekamo da definišemo koji će to biti termini, a da ne remete rad. Da li će to biti prvi ponedeljak ili vikend, videćemo, jer hoćemo da uskladimo da ne ometaju njihov rad, a da opet turisti mogu ući unutra, da im se ispriča neka zanimljiva priča", priča Knežević za 021.

Kako za 021 kažu u kabinetu gradonačelnika, uzimajući u obzir brojne aktivnosti koje se dnevno kod njih odvijaju, za sada je ova inicijativa samo u formi predloga koji podrazumeva pre svega obilazak svečane sale Gradske kuće. "Ovo je iz ugla turističke ponude zanimljiv predlog, jer je Gradska kuća jedan od simbola prepoznatljivosti Novog Sada, a o ovom predlogu TONS-a odlučivaće se u narednom periodu", navode u Gradskoj kući.

Knežević kaže da se ni Banovina ne nalazi na spisku lokacija koje turisti mogu da posete, ali da za sada nije ni bilo inicijative da se to omogući. Kada je u pitanju crkva Imena Marijinog, popularna katedrala, tokom dana uglavnom je zaključana i njen obilazak takođe nije uvršten u turustičku turu, iako predstavlja jednu od najlepših arhitektonskih građevina u gradu.

Kneževića smo pitali i zašto se turistima ne bi omogućio ulaz na najbolji vidikovac u gradu, odnosno prolaz do terase na katedrali.

"Pogled sa katedrale je fenomenalan, ali stepenice nisu baš bezbedne, tako da bi morala da se radi temeljna rekonstrukcija. Ubeđen sam da bi turistima bilo veoma zanimljivo, ali ovakve inicijative još nije bilo", objašnjava on.

Turistički vodič Stevo Jelić izdvaja Maticu srpsku, koja može da se obiđe uz prethodnu najavu, ali smatra da bi je trebalo uvrstiti u turističku turu, kao i Vladičanski dvor i brojne muzeje. "Vladičanski dvor bi bio interesantan, imaju lepu kolekciju starog nameštaja i starih slika, Srpska pravoslavna crkva i vladika to koriste jer tu žive, ali bi bilo zanimljivo da oni otvore neku svoju prostoriju za razgledanje, tu ima šta da se vidi", navodi Jelić za 021.

On dodaje da je velika šteta što se ne koristi turistički potencijal Petrovaradinske tvrđave i da su zbog nepristupačnosti pojedine agencije počele da ukidaju ture.

"Veliki broj turista koji dolaze su stariji od šezdeset godina. Autobus mora da se parkira u podnožju tvrđave, pa turisti moraju da pešače i do kilometar uzbrdo, tako da su mnoge agencije počele da brišu Tvrđavu iz programa putovanja", kaže Jelić.

On dodaje da bi u turističku ponudu trebalo uvrstiti i zgradu NIS-a, institut u Sremskoj Kamenici, Jevrejsko groblje koje ima spomenike iz 17. i 18. veka, kao i Uspensko groblje gde su sahranjeni velikani Novog Sada poput Svetozara Miletića. S druge strane, navodi da je Novi Sad "tanak sa vojnim objektima", jer ne postoji vojni muzej kao u Beogradu, niti ima reprezentativnu kasarnu.

Dodajmo da turističke ture u Novom Sadu traju tri i po sata i obuhvataju panoramsko razgledanje, šetnju kroz grad i obilazak Tvrđave. (Suzana Stojićević- suzana@021.rs)

  • -

    27.03.2014 21:28
    -
    @Putnik
    nema potencijala ni za jedno ni drugo.
    oni koji bi trebali da su obrazovani nemaju prakticno znanje. prodavanje magle se brzo otkrije u svim strucnim krugovima

    za turizam nemamo nista uporedjujuce sa drugims- gradic je skrnav, tvrdjavi mogu da pariraju mnogobrojne citadele, grad nam je srusen jos sa komunistickim probijanjem bulevara, pozoristem, spensom.

    a imali smo karlove vari



  • Putnik

    27.03.2014 20:48
    H,ha, ha ali zato Novi Sad ima novu android aplikacuji za sve turiste koji dodju da posete grad. Potencijala ima i za industriju i za turizam i vise nego dovoljno , steta sto nema ko to da uoblici i prezentira svetu.
  • 27.03.2014 13:40
    Priče
    Pričajte usta, da niste pusta. Nema pametnih ideja šta da se radi da bi se grad razvijo, pa je najlakše da se priča o turizmu. O apsurda. U središtu žitorodne ravnice i industrijskom regionu nekada vrlo razvijene industrije, nekima je najlakše da malo-malo pričaju o turizmu, kao da je reč o Dubrovniku, Veneciji ili Parizu.Ima milion stvari koje su u Novom Sadu prioritetnije od turizma, pojave malih brojeva. Videla žaba gde se konji potkivaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti