Nema para za uklanjanje 50 radioaktivnih gromobrana

Za manje od dva meseca ističe zakonski rok, koji je trajao čitavih pet godina, za uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a u Novom Sadu se taj posao još ne privodi kraju zbog toga što novca u ovom trenutku nema.

Za manje od dva meseca ističe zakonski rok, koji je trajao čitavih pet godina, za uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a u Novom Sadu taj posao još se ne privodi kraju i to zbog toga što novca za uklanjanje i otpremanje skinutih radioaktivnih gromobrana u ovom trenutku nema, a ceo posao je odlagan u proteklih pet godina.

 

Grupa građana na čijem čelu je inženjer Bogoljub Milinović već nekoliko godina pokušava da ishoduje kod gradskih vlasti da uklone radioaktivne gromobrane. Uklanjanje dela ovih uređaja obavljeno je 2007. i 2009. godine, ali posao nije urađen do kraja. Milinović objašnjava da je JKP "Stan" 2007. godine uklonilo 16, a 2009. godine 47 radioaktivnih gromobrana u gradu.

"Mi imamo dokumentaciju da ima još 12 radioaktivnih gromobrana na stambenim objektima u gradu i 38 na poslovnim i privred­nim objektima. Tih 50 radioaktivnih gromobrana treba da se uklone do 23. maja, kada ističe zakonski rok za to. Naši podaci pokazuju da se samo u neposrednoj blizini Betanije nalaze tri radioaktivna gromobrana", tvrdi Milinović.

JKP "Stan" je ranije saopštio da od Temerinskog mosta do Limana 4 i od ulaza u Novi Sad iz pravca Veternika do kraja Petrovaradina ima još 12 nezamenjenih radioaktivnih gromobrana, dok se u preostalim delovima grada nalazi još 38.

Iz Gradske kuće poručuju da će potreban novac da se uklone gromobrani sa stambenih zgrada biti pronađen kroz rebalans gradskog budžeta za ovu godinu ili na neki drugi način, piše "Dnevnik".

Troškove uklanjanja izvora jonizujućih zračenja iz radioaktivnih gromobrana (čije je postavljanje započelo u Novom Sadu još 1968. godine i trajalo do 1991.) snosi pravno lice ili preduzetnik koji ih poseduje odnosno uklanja. Do uklanjanja gromobrana, obaveza pravnog lica ili preduzetnika je da podnese prijavu Agenciji o izvorima jonizujućih zračenja i da izradi procenu nivoa izloženosti stanovništva od radioaktivnih gromobrana. U Agenciji ističu da radioaktivne gromobrane mogu da uklanjaju samo pravna lica i preduzetnici koji imaju licence za obavljanje radijacione delatnosti, a demontirani gromobrani moraju na propisan način biti transportovani i uskladišteni u Institutu za nuklearne nauke "Vinča".

  • 27.03.2014 13:56
    Lepo pošalju besposličare iz STAN-a sa brusilicama i neka skidaju, kakvi bre troškovi, samo su navikli da se ugradjuju u svaki posao i izmišljaju nekakve treoškove. Takvim stavom nikakda neće biti napretka.
  • Beton Beton

    27.03.2014 10:32
    Da se pitam
    Kiselinom ja bih zemlju navodnjav'o
    i djecu bi svakog dana
    rentgenom slikav'o
  • Anonimus

    27.03.2014 09:59
    Prodaja
    Imam ja jedan iznad terase za prodaju.
    Ako je neko zainteresovan...:-)
    Setio sam se onog tipa sto je zeni kupio automobil i zena umrla posle par meseci.
    Na kraju su pronasli da joj je muz ugradio radioaktivnu plocu u naslon sedista. Nije znao kako da joj smesti a da ne ode u zatvor pa se setio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti