Socijalni stanovi počinju da se grade u junu

Socijalni stanovi, čiju izgradnju finansira Grad Novi Sad, počeće da se grade u junu.

Socijalni stanovi, čiju izgradnju finansira Grad Novi Sad, počeće da se grade u junu.

Direktor Stambene agencije grada Ratko Rogan, rekao je za Novosadsku televiziju da se očekuje da zgrada u Kisačkoj ulici broj 55 bude izgrađena do početka sledeće godine, kada će budući stanari moći i da se usele. Biće izgrađeno 35 stanova i tri poslovna prostora.

Stanovi koji će se graditi Novosađanima će se prodavati na kredit pod povoljnijim uslovima i neprofitnim cenama. To znači da Stambena agencija ne sme ostvariti zaradu od prodaje ovih stanova.

"U cenu stana ne ulazi samo cena gradnje. Mi moramo da uračunamo i cenu građevinskog zemljišta, cenu priključaka, jer nemamo pravo da poklanjamo stanove. Koja će tačna cena biti, znaće se kad se završi gradnja", kaže Rogan.

Ko i pod kojim uslovima može da kupi socijalne stanove odrediće Stambena komisija koja će raspisati konkurs za prodaju stanova. Zakon o socijalnom stanovanju Republike Srbije definiše ove uslove. Svaka lokalna samouprava ima pravo da pripremi sopstveni pravilnik u skladu sa zakonom. Jedan od uslova za dobijanje stana je da je porodica koja konkuriše za stan kreditno sposobna da bi mogla da otplaćuje kredit, jer je ideja da novac od rata ide u izgradnju novih stanova.

Projekat zgrade u Kisačkoj 55 je gotov, a dobijena je i građevinska dozvola. U toku je odabir generalnog izvođača.

  • dule

    28.03.2014 11:50
    Kako delimično rešiti socijalne probleme:

    Kasarna, koja znamo da zvrji prazna, se pruredi tako da se u nju mogu smeštati porodice sa decom, pojedinci, ko god zadovolji uslove. Jedan od uslova je prebivalište u Novom Sadu (grad ovo plaća, neće plaćati da dolaze soc. slučajevi iz ostalih delova zemlje).
    Tu se organizuje i rad narodne kuhinje, ima i kuhinja i trpezarija. Toaleti i kupatila se podele: muški, ženski, dečiji (aj ovo dečiji još i videti). Spavaone se ne zaključavaju. Stvari se ostavljaju u kasete koje se zaključavaju. Smeštaj u spavaonama po sličnosti - samci sa samcima, porodice sa porodicama. Promena spavaone je moguća, ali po zahtevu, nikako samoinicijativno. Ulaz u spavaone zabranjen u alkoholisanom stanju. Zabranjen unos alkohola u spavaone. Nasilno ponašanje zabranjeno. Spoljna vrata 22h-05h zaključana, može da se uđe/izađe ko radi u to vreme (to što radi ne znači da nije socijalni slučaj). Dodati ostala pravila kućnog reda za takav tip smeštaja. Svako kršenje pravila povlači sankcije, ko pretera biva izbačen na neki vremenski rok.

    Lepo - ne.
    Da neko poželi takav smeštaj za sebe - teško.
    Humano - itekako. Dali ste ljudima osnovni smeštaj, osnovnu higijenu, hranu. Kome se sviđa, nek ostane. Kome se ne sviđa, nek se potrudi da odatle ode ali tu bar ima osnovne uslove za egzistenciju.


    Nikakvi socijalni stanovi.

    P.S. Jasno mi je da u socijalne slučajeve spada jako širok spektar ljudi, ali smatram da grad treba da obezbedi ono osnovno, nismo dovoljno bogati za ostale stvari.
    P.P.S. Jasno mi je da imamo gomilu lopova koji kradu državne pare, i gomilu neradnika koji primaju platu nizašta. Ali ovo nema veze sa tim.
  • elena

    28.03.2014 07:59
    da,da
    U ulici Momcila Tapavice gde su pre 8 godina se uselili prvi stanovnici u stanove fonda solidarnosti u 90 osto slucajeva su baba devojke sumljive proslosti koje su bile darodajke dok su bile mladje , tipovi koji jedan, jedini dan nisu ziveli u tim stanovima nego su dali u izdavanje,ekipa perifenog tipa koji pljuju po liftu i takoooooo! Mislim da ce i ovj put biti zaobidjeni porodicni ljudi, mladi bracni parovi, neko ko je godinam u podstanarima, deca ciji roditelji posteno rade od jutra do sutra!!!
  • 100% Taksista

    28.03.2014 06:11
    Konačno
    Ove stanove će po niskoj ceni kupiti Bogati lopovi. Ja sam kreditno nesposoban sa mojom zaradom.
    Ali vam garantujem, posto od ove države kojoj sam samo davao, čak i kada mi je falilo, nisam ništa dobio, ni zrno pasuja, uset ću se u taj jedan stan. Imovine nemam, a to će mi do kraja života biti jedina imovina. Posle neka bude kome treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti