FOTO: U Vase Stajića srušena još jedna vila iz perioda secesije

Početkom ove nedelje na uglu Sremske i Ulice Vase Stajića srušena je kuća, jedna od nekoliko preostalih primera vila i zgrada građenih u secesiji.
Početkom ove nedelje na uglu Sremske i Ulice Vase Stajića srušena je kuća, jedna od nekoliko preostalih primera vila i zgrada građenih u secesiji.

Novosađanin M. V. (30) je načinio fotografije na kojima se vidi kako je kuća srušena za "samo tri dana".

- Ukratko, "crvena" vila u Novom Sadu pre nekoliko godina bila je skoro napuštena. U nju se uselila jedna romska porodica koja je tu stanovala. Kasnije se pojavio i vlasnik, koji ju je potpuno renovirao i sačuvao od zaborava.

Ovaj Novosađanin napravio je fotografije od trenutka kada je oko vile postavljena ograda i kada je već sve bilo pripremano za rušenje.

U petak su postavili ogradu, a u subotu su već uveliko rušili. U ponedeljak na placu već nije bilo ničega.

Na ovom prostoru u planu je da se izgradi još jedna stambena zgrada.

Momak koji je zabeležio rušenje kaže da mu nije jasno "zašto jedna po jedna "lepotica" nestaje u gradu". - Kod nas često imate priliku da čujete: Došli divlji, oterali pitome. Jednostavno, nestaje stari Novi Sad - kazao je za portal Dnevno ovaj očajni stanovnik iz užeg centra Novog Sada.

Komentari 120

  • Jana

    04.08.2014 16:17
    Tuga
    Prvi put sam krocila u NS kad sam bila 4.r.O.S. i zaljubila se u prelep i miran grad.Sad na studijama i dalje volim ovaj grad, ali mi se ne svidja kuda on ide zbog neljudi. Ne zanima me ko su i odakle su, znam samo da su neljudi,zinula im straznjica za neki profit koji ce im trajati neko vreme,i ostace im slava takodje neko vreme, kao moderno-urbanisticka zgrada.A ovu lepotu su smakli, a mogla je putem slike da obidje ceo svet i da je ceo svet poseti, da posluzi nekome za letovanje kada obilazi NS, kao neki hostel za porodicu ili drustvo, a pekara dole, srpski specijaliteti(divna peciva su bila).I sada su i u Petra Drapsina srusili dve lepe kuce i dusa me boli sto nemam nijednu sliku od ove tri divne kuce da pokazem sta smo imali u Srbiji lepo,a sta se srusilo debelim novcanim vezama,prljavim igrama,iznudama.I ako je ova kuca bila pod zastitom sto neko iz tog drustva,nije reagovao?Sigurno da su i oni potplaceni.Druge neke drzave bi ubile da imaju ovakvo blago i od toga bi napravile svetsko cudo i zaradu na tome,na kreaciji koja odoleva vremenu i pokazuje istoriju gradjenja,da se pokusa nesto tako napraviti,da ima stari,tradicionalni izgled,a funkcionalnost modernog doba.Citala sam izjave jednog arhitekte koji je razocaran sto su sve zdrade iste, svako zeli moderno i urbano,a on hoce bas ono sto sam ja navela-ocuvanje tradicije,da se spoji tradicija i moderno doba,jer svaki kraj i grad i selo imaju nesto svoje i razlikuju se i to je car.Ova kuca je mogla i da se prosiri i podigne,a da se sacuva taj stari duh, imala je i dvoriste sa travom, za decu super.Sada toga nece biti.Lepo je i moderno,ali je lepo i staro kad imas da ocuvas.Kukace se za ovim jednog dana.A ispastace posteni ljudi.Ovi ostali ce otici sa novcem negde ili u grob i bice ih briga..Ovakva bahanalistanja ima i po selima.U mom,npr..Cela obala je puna vikendica i ogradjena zicom i izbetonira.Ne moze se vise ici na kupanje jer upadamo na privatno vlasnistvo.Ulazi se na tudj posed krovom i druga osoba nema prostora ni da postavi svoju ogradu koju su odvalili, niti da digne krov.U opstini ni za jedan slucaj se ne moze nista jer takvi imaju pajtose, debele veze i novce, besna kola zatamljenih prozora..Tuga kako nam drzava propada,a tebi su vezane ruke.Protesti i borba za pravdom ti samo donosi probleme u najgorem slucaju, a najboljem odnosi glavu sa ramena.
  • bandar

    01.04.2014 11:23
    abesinac
    Vlasnik jednog dela te kuce je Dalton slinavi kako ga je zvao pokojni Lainovic on je investitor i usao je u lokaciju drugu polovinu nije mogao da kupi pa je pokusao ucenama i pustanjem Romskih porodica da zive u toj kuci verovatno vlasnici druge polovine su popustili ucenama ili se zadovoljili nekakvim kvadratima od doticnog investitora tako je to kad se bagra obogati
  • 31.03.2014 20:54
    dule dalton
    Šta reći sve znate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti