Spremaju se vanredni izbori u Novom Sadu

Skupština grada održana u petak možda je poslednje zasedanje aktulenog saziva gradskog parlamenta.
Skupština grada održana u petak možda je poslednje zasedanje aktulenog saziva gradskog parlamenta, jer je sve izvesnije da slede vanredni lokalni izbori.

Mada niko nije hteo zvanično da govori na ovu temu, većina lokalnih političara je za 021 potvrdila da su Novom Sadu potrebni izbori jer aktuelni saziv posle preletanja dvadesetak odbornika ne oslikava pravo stanje na političkoj sceni grada. Ipak, sve zavisi od SNS koja treba da odluči kada će biti izbori, a očekuje se da se oni održe istog dana kada i pokrajinski.

Naši sagovornici navode da naprednjaci sa novim izborima mogu da se oslobode manjih stranaka sa kojima sada čine koaliciju i koji rukovode sa polovinom gradskih preduzeća i uprava, odnosno imaju više vlasti nego realne podrške u glasovima. Naprednjacima su vanredni lokalni izbori bliži i jer bi imali mnogo bolje početne pozicije za pregovore nego da se odluče na rekonstrukciju aktuelne gradske vlasti.

Pojedini sagovornici Radija 021 su ubeđeni da će lokalnih izbora biti, da je u petak održana poslednja sednica i da se sada samo čeka na SNS da povuče poteze koji će dovesti do prinudne uprave.

- Do izbora u Novom Sadu može doći ako se tri meseca ne održi sednica Skupštine grada ili da padne gradska vlast tako što bi gradonačelnik Miloš Vučević podneo ostavku, a potom se ne formira nova vlast. Isključivo od naprednjaka zavisi kako će se sve odigrati, jer najviše njima odgovaraju novi izbori zbog problema sa pojedinim koalicionim partnerima - navodi naš sagovornik.

Da se spremaju izbori i da stranke na lokalu već zauzimaju pozicije govori i rasprava između koalicionih partnera, socijalista i SPO na poslednjoj sednici.

Naime, tokom rasprave o DP "Novi Sad - Gas" koplja su ukrstili odbornik SPS-a Đorđe Petrović i odbornica SPO-a Branka Bežanov razmenjujući optužbe oko toga ko je upropastio JKP "Novosadska toplana", odnosno JKP "Put".

Između ostalog, Petrović je naveo da je SPO ostavio Toplanu u dugu od 7,5 milijardi dinara i da želi da preuzme DP "Novi Sad - Gas" kako bi to preduzeće uništio poput Toplane.

Branka Bežanov je negirala ove optužbe odgovorivši da je direktor DP "Novi Sad - Gas" Jovo Vujanović član SPS-a i da prima platu od 500.000 dinara, ali i da je SPS devastirao JKP "Put" za pola milijarde dinara. Petrović joj je odgovorio kako je Vujanović još 2000. napustio SPS i dodao da su podaci o Putu "još jedna gnusna laž SPO".

Ovo je bio prvi otvoreni sukob dve stranke koje sede u vladajućoj koaliciji. Zanimljivo je i da se tokom poslednjeg zasednja nisu ni videli ni čuli odbornici DSS i Treće Srbije, koji su neretko ustajali u odbranu vlasti i odluka koje se donose na sednici. (Žarko Bogosavljević)

Komentari 127

  • DekiNS

    03.04.2014 21:35
    Ivek
    Мислиш објашњење на пример деци Thosmona и унуцима Фрање Туђмана?
  • Ivek

    02.04.2014 21:26
    Samo vi novosađani glasajte za sns,
    još malo pa će i ime grada promeniti, jer, znate, Novi Sad je nekako nesrpski, može da asocira na Ujvidek ili Neoplantu... Kukolj pustio korenje.... I to gadno, zapitajte se dragi novosađani, moraćete bojim se, mnogo toga objasniti svojoj deci i unucima a to neće biti nimalo prijatno...
  • KOmša

    02.04.2014 13:29
    da se radi
    Novosađani bi više voleli da se radi, nego da se zgubidani u partijskim prevratima... zamislite da seljaci reše da glasaju kojim će traktorom da idu na njivu i koje će gorivo da toče,... da se glasa dal' će da se seje živo, kukuruz, repa...
    Mozak kaže rukama: "Radi"... dokle god se premišlja, birokratiše, glasa i pretura papirologija jasno je da tu Rada nema.
    Radite ljudi,... to što sada pripadate jednoj partiji ne znači da dogodine nećete preletati u neku drugu.
    Radite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti