Danas počinje upis prvaka

Danas počinje upis nove generacije prvaka u svim osnovnim školama u Srbiji, a ove godine u okviru Školske uprave Novi Sad upisaće se 8.860 prvaka.
Danas počinje upis nove generacije prvaka u svim osnovnim školama u Srbiji, a ove godine u okviru Školske uprave Novi Sad upisaće se 8.860 prvaka.

Iako u Srbiji vlada "bela kuga", u Školskoj upravi za Južnobački okrug su zadovoljni brojem prijavljene dece za upis u prvi razred.

"U 148 osnovnih škola u Školskoj upravi Novi Sad, ove godine upisaće se 8.860 prvaka, što obuhvata grad Novi Sad, Sremski okrug i Južnobački okrug. Situacija je nešto bolja nego prošle godine, ali okolne opšine i dalje iz godine u godinu imaju sve manje školaraca", za 021 kaže načelnik Školske uprave u Novom Sadu, Petar Viđikant.

Roditelji pri upisu treba da prilože izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o prebivalištu ili fotokopiju lične karte jednog od roditelja, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrdu da je ono pohađalo pripremni predškolski program. Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu se upisati i bez te dokumentacije. Na upisu se takođe zakazuje ispitivanje budućeg đaka kod školskog  psihologa ili pedagoga, koje služi da ujednači odeljenja i polazna je osnova za dalje praćenje napredovanja deteta.

I dalje postoji mogućnost upisa u školu za učenike sa smetnjama u razvoju. U te škole mogu, uz saglasnost roditelja, da se upišu deca uz preporuku izabranog lekara nadležnog doma zdravlja, a na osnovu procene potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške učeniku.

Proveri spremnosti za polazak u školu podležu samo deca od šest do šest i po godina koju roditelji žele pre vremena da upišu u prvi razred. Tu proveru radi školski psiholog koji može preporučiti upis deteta ili odlaganje polaska. Zakon kaže i da se dete starije od sedam i po godina, koje zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može upisati u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.Za roditelje koji namerno ili bez opravdanog razloga stasalo dete ne žele da upišu u školu, zakon predviđa novčanu kaznu od 5.000 do 25.000 dinara. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti