Kontrast: Dve godine bez pravde

Ni dve godine nakon katastrofalnog požara u diskoteci Kontrast još niko nije osuđen za tragediju u kojoj je šest mladih stradalo.
Ni dve godine nakon katastrofalnog požara u diskoteci Kontrast još niko nije osuđen za tragediju u kojoj je šest mladih stradalo, a pitanje bezbednosti u lokalima je i dalje pod velikim znakom pitanja.

Sećanje na ovu tragediju u utorak će biti obeleženo paljenjem sveća u 16 časova ispred diskoteke u prisustu porodice i prijatelja nastradalih.

U požaru koji je izbio u ranim jutarnjim satima 1. aprila živote su izgubili Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Zora Ignjatović (28) državljanin BIH, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Za izazivanje tragedije su optuženi vlasnik objekta Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Njihovo suđenje traje više od godinu dana i nedavno je krenulo ispočetka.

Tokom prvobitnog postupka ukupno je saslušano više od 100 svedoka, a održano više od 50 ročišta. Novo suđenje je počelo 4. marta pošto je prethodni postupak, koji je počeo u januaru 2013. godine, prekinut zbog toga što je sudija Zora Jamušakov otišla u penziju. Novim procesom rukovodi sudija Borivoje Pap i nastavak je zakazan za 8. april.

Optuženi negiraju krivicu, a dosadašnje suđenje nije omogućilo da se razjasni kako je došlo do požara.

Takođe, iako su porodice insistirale na suđenju se nije do kraja razjasnilo ni da li su vatrogasci pravovremeno intervenisali. Istovremeno, ni zahtevi da za ovu tragediju odgovaraju i državni organi koji su dozvolili da Kontrast radi, kako se ispostavilo mimo propisa, do sada nisu rezultirali nikavih pravim ishodom.

Ono što je poznato je da je tužilaštvo pokrenulo istrage protiv četvoro inspektora, ali otpužnice nema i sve je i dalje na nivou istraga.

Ovo nepostojanje želje da se do kraja istraži ko je zatajio dovodi do toga da pojedini novosadski ugostiteljski objekti i danas predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju. Inspekcije su jedno vreme kontrolisale, čak nekima i zabranile privremen rad, ali sve se na tome završilo.

Podsetimo, požar u Kontrastu desio se svega četiri godine nakon tragedije u kafiću Laundž kada je na skoro identičan način stradalo osmoro mladih ljudi.

Ovome treba dodati i da novosadski vatrogasci, koje neke krive da nisu dobro reagovali prilikom gašenja vatre, od požara na ovamo nisu dobili neophodno povećanje broja ljudi, pa o gradu sa skoro 400.000 stanovnika brine manje od 100 vatrogasaca kojima oprema i dalje manjka.

Dve godine posle Kontrasta pravda nije zadovoljena, a sve je izvesnije da se država trudi da sve bude zaboravljeno. Jedino su do sada pokazali spremnost da pomognu i postave spomenik na mestu tragedije. (Žarko Bogosavljević)

  • Upitnik

    01.04.2014 06:38
    Blazirano pravosudje
    Da li je neko u pravosudju odgovarao jer je, prema u javnost iznetim informacijama, gospodja sudija odlozila odlazak u penziju da bi okoncala postupak, a onda otisla u penziju bez donete presude?
  • patmos

    01.04.2014 06:27
    Emisija
    Emisija o ovom uzasnom gubitku od prosle godine u produkciji RTV Vojvodine. -> http://youtu.be/Vn2-ZRMILbY
  • KOmša

    01.04.2014 06:19
    i šta će biti?
    Pravda... kako to čudno zvuči... svakim danom narasta sramota vlasti, pravosuđa, i svih javnih institucija upletenih u ovo vrzino kolo nesposobnosti da reše jedan užasan događaj.
    Ni mrtvi nisu dovoljni da dokažu krivicu.
    Hoćemo li i u ovom slučaju očekivati pravdu gospodnju kad pravda ljudi ne postoji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti