Novosadske arhitekte nagrađene na Beogradskom salonu arhitekture

Lazar Kuzmanov i njegov mladi kolega Miljan Cvijetić prve su arhitekte iz Novog Sada, koje su nakon više od dvadeset godina dobile prvu nagradu na 36. Beogradskom salonu arhitekture u kategoriji arhitektura.
Lazar Kuzmanov i njegov mladi kolega Miljan Cvijetić prve su arhitekte iz Novog Sada, koje su nakon više od dvadeset godina dobile prvu nagradu na 36. Beogradskom salonu arhitekture u kategoriji arhitektura.

Zgrada u Vase Stajića 8 bila je u konkurenciji 264 prijavljena rada.

"U vreme opšte krize u društvu i arhitektura je u krizi", istakao je Lazar Kuzmanov i ocenio da je vreme velikih građevinskih investicija i izgradnje u Novom Sadu, donelo više haosa, nego kvaliteta u arhitekturi grada.

"Ova zgrada u Vase Stajića je u stvari rezultat mukotrpnog i višedecenijskog rada i jednog poštenog odnosa prema sopstvenom znanju i angažovanju, što u krajnjem slučaju može da rezultira dobrom arhitekturom", kaže Kuzmanov za RTV.

Zgrada u Vase Stajića 8 ima četiri sprata i potkrovlje, dvadeset stanova od sto do čak 350 kvadrata i svaki od stanova ima najmanje jedno garažno mesto.

"Rad na projektu bio je veliki izazov", ističe arhitekta Miljan Cvijetić, koji sedam godina radi za firmu "Kuzmanov end partners". "Sam rad na ovom projektu je nešto što se ne dešava često u životu i jednostavno takav rad koji se i potvrdi ovakvom nagradom predstavlja veliko zadovoljstvo i satisfakciju", navodi Cvijetić.

"Imam veliko zadovoljstvo što se to desilo u nekoj 2013-14. godini. Uspeli smo da dokažemo da se i u ovom vremenu može napraviti jedan ovakav objekat", ističe investitor Ivan Žarković koji je lokaciju čekao pet godina i kada je trebalo da počne sa gradnjom nastupila je kriza u građevinarstvu. Ipak, Žarković rešio je da uloži maksimum u objekat, jer se takva lokacija dobija samo jednom.

  • alexander

    01.04.2014 23:08
    Nagrađenima čestitke!
    Dosta je klevetanja i neumesnih komentara svaki put kada se pomene reč arhitektura! Profesorke su divne i profesionalne!
  • maki

    01.04.2014 18:28
    hvala profesorkama na svom kvalitetnom znanju koje
    Apsolutno neumesno prozivanje prof Atanackovic Jelicic i Kostres, u vesti gde tome ne bi trebalo da bude mesto. Kao bivsa studentkinja imam samo najlepse da kazem o znanju koje nam je preneto, kao i ljubavi prema arhitekturi, lepom i smislenom koje smo uz njih dobili. Dosta vise sa iskonstruisanim klevetama na njihov racun
  • Gae

    01.04.2014 18:13


    Mislim da je krajnje vreme da se stane sa lažnim optužbama i prozivkama odličnih profesora i stručnjaka!

    Arhitektama koji su dobili nagradu - čestitke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti