Novosadska deca dobijaju nazad školske sale

Projekat u okviru kojeg će školske sale za fizičko biti vraćene deci trebalo bi da zaživi početkom naredne školske godine.
Projekat u okviru kojeg će školske sale za fizičko biti vraćene deci trebalo bi da zaživi početkom naredne školske godine.

Zaposleni u gradskoj upravi trenutno obilaze sve škole da bi pregledali sale, njihovu opremljenost i veličinu na osnovu čega će biti sastavljen plan sportova koje će đaci moći besplatno da treniraju, piše "Dnevnik".

"Zbog skupih članarina u privatnim klubovima mali broj dece u Novom Sadu ima mogućnost da se bavi sportom. Odlučili smo da školske sale vratimo na raspolaganje svoj deci i to besplatno radnim danima u terminima od 19 do 22 sata. Deci ćemo u tim terminima ponuditi sve sportove koji su zastupljeni u našem gradu", objašnjava član Gradkog veća za sport i omladinu Predrag Svilar.

Grad je procenio da će angažovanjem dece u sportu uspeti da smanji problem sa vršnjačkim nasiljem.

"Veliki broj osnovaca imaće priliku da se bavi sportom, a na taj način omogućićemo i klubovima da dođu do onih najtalentovanijih. Trenutno je situacija takva da se sale ne koriste namenski, već se iznajmljuju rekreativcima, a ovim projektom biće potpuno drugačije uređeno njihovo korišćenje. Termine od 19 do 22 sata, koji najviše odgovaraju školskom uzrastu, moći će da koriste deca, a Grad će angažovati veliki broj trenera koji su završili Fakultet za fizičku kulturu da besplatno treniraju decu", kaže Svilar.

Kako Svilar ističe, iz budžeta grada biće obezbeđen novac za plate trenera, kao i iznajmljivanje termina za besplatne treninge i tačno će se znati u kojim školama je fudbal, košarka, odbojka, rukomet, a u ponudi će biti neki od manjih sportova kao što je mačevanje.

Termine, koji ostanu slobodni Grad će iznajmljivati profesionalnim klubovima, na osnovu raspisanog javnog konkursa, a sav novac od zakupa sala ići će školama.

"Raspisaćemo javni konkurs za klubove koji imaju selekcije školskog uzrasta, a cena zakupa sala biće fiksna. Kriterijumi za konkurs se upravo definišu, ali zasigurno znamo da je jedan od kriterijuma, po kojem će klubovi dobijati sale, visina članarine koju naplaćuju deci, gde će prednost imati klubovi koji naplaćuju manje članarine, a gledaće se i broj dece koji pohađaju te treninge, kvalitet rada kluba, ostvareni rezultati, tradicija klubova", govori Svilar.

Planira se i reaktiviranje spoljnih sportskih objekata, jer škole imaju i staze za atletiku, pa će i taj sport biti dostupan deci.

Projektom će biti obuhvaćene sve osnovne škole koje poseduju fiskulturne sale, a Grad je već podneo zahtev za upis korišćenja prava javne svojine nad fiskulturnim salama.

"Taj proces ide sporije nego što smo očekivali, ali bitno je da su nam svi odgovori, koji su do sada stigli iz Katastra, potvrdni. Upis prava javne svojine je potreban kako bi Grad imao pravo da stavlja na raspolaganje fiskulturne sale, ali i da se zna ko je ovlašćen da vodi računa o terminima i iznajmljivanju sala", kaže Svilar.

Podsetimo, u septembru prošle godine gradonačelnik Miloš Vučević je istakao kako će gradska vlast istrajati u nameri da školske sale vrati deci, uprkos tada brojnim otporima. On je tada rekao da su pojedini direktori škola u Novom Sadu upropastili te škole svojim, kako je kazao, "suludim potezima" i sudskim procesima ili nenamenskim trošenjem sredstava.

  • mile

    03.04.2014 07:42
    ideja je dobra, samo je treba dobro razraditi i ne istrcavati ovoliko sa negativnim komentarima i od nove skolske godine kreniti sa tim, ali da vise sportova bude u svakoj od skola , a ne samo po jedan
  • UNISTITE SPORT U NS

    02.04.2014 15:56
    Jos ce sva takmicenja da propadnu jer nece biti finasija za to.Zato svi PODRZITE da nam decu edukuju ne stucna lica i studenti koji nemaju znanja za to.
  • UNISTITE SPORT U NS

    02.04.2014 15:49
    Prvo treba da se pozabave direktorima,domarima i spremacicama ko izdaje sale i gde su te pare,pa nastavnicima sto nista ne rade u skoli.Umesto da uvedu sekcije izmedju nastave kada deca vec jesu u skolama oni izmisljaju i otimaju pare na projektima sto pune svoje dzepove,a guraju studente da rade za dzabe bez ikakvog nadzora i metora.Niko od svih vas nebi radio za dzbe,pa onda se stavite i u situaciju klubova i roditelja,kada je neko dobro placen taj i radi i bice i uspeha,prvi taj student nece misliti o toj deci kada nema nikakve kosti,mislim novcane,jedino potpis na fakultetu.
    Nije ovo prvi put da se radi u gradu i da deca na kraju ispastaju zbog tudjeg nerada dok drugi pune dzepove,svaka vlasto je to sada to uradila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti