Temerin bespravno otuđuje zadružnu zemlju?

Opština Temerin daje u zakup zadružnu zemlju neovlašćenim licima i bespravno je otuđuje, upozorava direktorka zemljoradničke zadruge Novi Sad, Jelica Topalović.
Opština Temerin daje u zakup zadružnu zemlju neovlašćenim licima i bespravno je otuđuje, upozorava direktorka zemljoradničke zadruge Novi Sad, Jelica Topalović.

Kako saznaje RTV, Topalović ističe da je spornih 91 hektara devedesetih godina pripalo zemljoradničkoj zadruzi Novi Sad na osnovu ugovora sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kojem je zadruga, zauzvrat, dala svoje parcele koje su sada ogledna polja Instituta.

Ona je dodala i da se na čelu zadruge nalazi već četiri godine, a da se njeni prethodnici nisu potrudili da nabave svu neophodnu dokumentaciju, kojom bi se dokazalo vlasništvo nad zemljom. "Reč je o 309 ugovora koje mi trenutno prikupljamo, kako bismo dokazali vlasništvo", rekla je Topalović.

"Vlasništvo nad tom zemljom prepisano je Ministarstvu poljoprivrede, a mi smo krenuli u dokazivanje da je ona naša. Pripremili smo uz pomoć advokata elaborat za njen povraćaj i predali smo ga decembra prošle godine opštini Temerin", rekla je Topalović.

Direktorka novosadske zemljoradničke zadruge je dodala da je, uprkos svemu, najveći problem nastao kad je opština Titel prošle jeseni izdala privatnicima spornu zemlju, koji su sada ušli u posede a zadrugu o tome niko nije obavestio.

Član opštinskog Veća u Temerinu, zadužen za resor poljoprivrede, Miroslav Molnar, rekao je da je opština bila u zakonskoj obavezi da 91 hektar zemlje uvrsti u godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, jer je u vlasništvu države. On objašnjava da se "ta zemlja u katastru vodi kao državna svojina i nalazi se u vlasništvu Republike Srbije, a korisnik je Ministarstvo poljoprivrede" i dodaje da su saglasnost na godišnji plan dali nadležno ministarstvo i skupština.

Molnar je objasnio i da je lokalna samouprava samo servis, te da se za eventualno dokazivanje vlasništva nad spornih 91 hektara zemlje, treba obratiti nadležnom ministarstvu.
  • 02.04.2014 19:37
    Realno lupa gluposti
    Na vlasti je DS,SPS-PUPS,SRS,DSS-NS,LDP,DSVM

  • realno

    02.04.2014 15:09
    hmm
    A ko je na vlasti u Temerinu LSV i ko jos?? Jesu isti onu koji su glavni i u Vojvodini i koji redovno imaju pricu "Di su nasi novci??"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti