Nakon reakcije ombudsmanke, redovnije isplate porodiljama

Za 93 porodilje koje su zaposlene u Radosnom detinjstvu počele su redovnije da se isplaćuju zaostale naknade.
Za 93 porodilje koje su zaposlene u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" i mesecima nisu dobijale naknadu za odsustvo zbog nege deteta, počele su redovnije da se isplaćuju zaostale naknade.

Nakon što je pokrajinski ombudsman u više navrata slao preporuku i alarmirao nadležne da reaguju, sredstva za ovu namenu konačno su obezbeđena.

Kako za 021 potvrđuje direktor "Radosnog detinjstva" Marko Grgurević, uprkos blokadi računa i nedostatku novca, oni će nastojati da ubuduće naknade budu isplaćivane uporedo sa zaradama. "Za sada je uplaćeno deset mesečnih rata zaključno sa januarom. Ostali smo dužni još samo za februar, kada to rešimo, trebalo bi da sve ide redovno sa platom", navodi on.

Trudnice novac nisu dobijale mesecima zbog blokade računa u toj predškolskoj ustanovi, a tek u septembru isplaćena im je naknada za april. Zbog čestih žalbi porodilja, pokrajinski ombudsman je u više navrata morao da reaguje, te je upućivana preporuka "Radosnom detinjstvu" da ubuduće istovremeno sa isplatama zarada isplaćuju i naknade porodiljama.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom propisuje da se naknade za vreme porodiljskog isplaćuju istovremeno kada se obračunava i isplaćuje zarada ostalim zaposlenima. Kako za 021 objašnjava pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih, oni se od avgusta bave ovom temom kada je počelo u medijima da se govori o tome da su sredstva greškom usmerena na račun koji je bio blokiran u predškolskoj ustanovi, odnosno posle smene ranijeg direktora, zbog čega sredstva nisu mogla da budu isplaćivana.

"Trudimo se da uključimo što više aktera u ovo, jer imamo skoro 100 mladih majki bez ove naknade, što je nedopustivo i suprotno svim našim nastojanjima da utičemo na prirodni priraštaj", objašnjava pokrajinska ombudsmanka za 021.

Aniko Muškinja Hajnrih navodi da su se tragom ove zakonske odredbe prvo obratili Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, a zatim su se u proteklih šest meseci obraćali svim organima koji bi mogli bilo šta da preduzmu. "Obraćali smo se Poreskoj upravi, Inspekciji rada, obraćali smo se gradskom revizoru koga imenuje i postavlja gradonačelnik, obraćali smo se gradonačelniku, međutim, ni od koga nismo dobili neko zadovoljavajuće rešenje, osim od Inspekcije rada koja je obavila nadzor i konstatovala da u Radosnom detinjstvu zaista postoje 93 mlade porodilje koje  ne dobijaju naknadu", navodi ona.

Dodaje i da su se, pošto se radi o zakonu čiju primenu nadzire Ministarstrvo rada i socijalne politike, obratili i njima, ali i Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, sa molbom da im daju savet i ukažu na mogućnost rešavanja ovog problema, budući da se krši član 13 spomenutog zakona. Nakon upućene preporuke, od Ministarstva rada i zapošljavanja dobili su dopis da  je poslodavac delimično postupio po rešenju inspektora i da su izvršene isplate.

Pokrajinska ombudsmanka dodaje da su još prošle godine savetovali Radosnom detinjstvu da otvore podračun za ovu namenu, koji ne bi smeo da bude predmet blokade. Tada bi, posle prve isplate, nakon što dobiju refundaciju za januar i decembar, već postojala određena sredstva na raspolaganju da isplate sledeća dva meseca. "Samo je ta prva isplata problematičma, posle republika vraća ta sredstva", podseća ombudsmanka.

Podsetimo da je Radosnom detinjstvu još početkom jula bio blokiran račun zbog duga od 300 miliona dinara koji je nasleđen od prethodnog rukovodstva. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 09.04.2014 18:22
    A naknade za bolovanja ?!
    Treba ispitati zasto bolovanja za zaposlene koji su duze na bolovanju NISU isplacena od SEPTEMBRA 2013. godine !
  • pirge

    09.04.2014 13:22
    @Novosadjanka
    Sigurno hoće, ali da bi se zauzeo moraš nekom i da se obratiš, a ne da kukaš preko komentara. Npr. ombudsmanu. veoma prosto
  • 09.04.2014 13:13
    teorija je jedno a praksa nesto drugo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti