Pojedini sugrađani ne znaju da koriste taster na semaforu

Početkom marta, novopostavljeni semafori na dve raskrsnice u Kisačkoj ulici, tačnije na raskrsnici Kisačke ulice sa Bulevarom kralja Petra kao i sa Ulicom Berislava Berića, pušteni su u redovan režim rada, međutim, novine u vidu tastera na semaforu predstavljaju nedoumicu za pojedine sugrađane.
Početkom marta, novopostavljeni semafori na dve raskrsnice u Kisačkoj ulici, tačnije na raskrsnici Kisačke ulice sa Bulevarom kralja Petra kao i sa Ulicom Berislava Berića, pušteni su u redovan režim rada, međutim, novine u vidu tastera na semaforu predstavljaju nedoumicu za pojedine sugrađane.

Naime, na pomenutim raskrnicama pešacima je omogućeno da bez čekanja, pritiskom na taster, koji se nalazi na semaforskom stubu, obezbede sebi siguran prelazak kolovoza. Ovom prilikom apeluje se na pešake da ne oklevaju sa pritikom na tester kada se nađu kod semafora, jer je to jedini način da sebi omoguće bezbedan prelazak saobraćajnice, saopštio je Zavod za izgradnju grada.

Pešački semafor ima tri faze rada, to je crveno svetlo za pešake, zeleno svetlo za pešake i crveno svetlo-zaštitno vreme za pešake.

Dok traje crveno svetlo za pešake na displeju semaforskog sutba prikazuje se grafika koja animira pešake da pritisnu taster i omoguće pojavu zelenog svetla. U momentu pritiska na taster na displeju se prikazuje tajmer koji crvenom bojom odbrojava vreme unazad kako bi pešaci znali za koliko sekundi će se pojaviti zeleno svetlo.

Ista situacija se javlja i kada traje zeleno svetlo na semaforu, odnosno na displeju se prikazuje odbrojavanje preostalog vremena za prelazak kolovoza, ali ovoga puta brojevi su zelene boje. Nakon toga nastupa treći režim rada odnosno crveno svetlo-zaštitno vreme za pešake. Naime, tokom trajanja ovog stanja pešacima, koji su započeli prelazak kolovoza na zeleno svetlo, omogućeno je da bezbedno završe prelazak kolovoza bez bojazni da će autmobili krenuti i time biti ugrožena njihova bezbednost.

Prilikom trajanja crvenog-zaštitnog svetla za pešake odbrojavanje je obeleženo žutom bojom.    

Takođe, danas se postavlja nova saobraćajna signalizacija u Ulici Berislava Berića, kod OŠ "Kosta Trifković" jer se menja režim saobraćaja i uvodi jednosmeran režim saobraćaja od Kisačke do Ulice Marka Kraljevića.

  • mV

    06.04.2014 09:39
    Greška u koracima
    Samo treba da isprave grešku i uključe opciju da se svakako posle 5 minuta (podesivo vreme) uključi zeleno za pešake.
    Ova opcija je standardna za semafore te vrste, samo treba pročitati uputstvo
  • Ljubica

    05.04.2014 11:20
    Semafori nisu prilagodjeni slepim sugradjanima
    Vidmi da se ovde kritikuju gradjani kako ne znaju da koriste semafore. Mislim da je red iskritikovati i one koji su semafore postavili jer nisu mislili na slepe stanovnike Novog Sada. U 21. veku to je sramota!
  • Jelena

    04.04.2014 08:18
    A ŠTA ĆEMO SA STARIJIM SUGRAĐANIMA?
    Ok, naslov vesti je "Pojedini sugrađani ne znaju da koriste taster na semaforu"... Ja bih, ipak, rekla da ne znaju svi oni koji nisu u kontaktu sa internetom pa nisu upućeni da takvi semafori rade širom sveta, što je većina starijih sugrađana, a sa druge i mlađa deca koja se uče da sačekaju zeleno svetlo... U svakom slučaju, većina ne zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti