Novosađani idu kod zubara samo kad ih zub zaboli

Tek svaki peti Novosađanin ide kod zubara redovno, na svakih šest meseci, a 42 odsto samo kada ih zaboli zub. 

Tek svaki peti Novosađanin ide kod zubara redovno, na svakih šest meseci, a 42 odsto samo kada ih zaboli zub. Srce putem EKG-a nikad ili skoro nikad ne pregleda čak 60 odsto ispitanih u istraživanju Poliklinike "Konzilijum", saopštila je danas Agencija za društveno odgovorno poslovanje - CSR.

Na redovan pregled srca EKG-om ne ide, nikad ili skoro nikad, čak 83 procenta Novosađana, starosti od 21 do 30 godina, pokazalo je to istraživanje na uzorku od 800 ispitanika iz Novog Sada, sprovedeno povodom Svetskog dana zdravlja - 7. aprila.

Ističući izuzetnu važnost prevencije, ta klinika u saopštenju upozorava na to da postoje pregledi koje je neophodno obavljati svake godine, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje. Najviše zabrinjava podatak o tome da je 77 odsto Novosađanki, starijih od 60 godina, koje nikada, ili jako retko, odlaze na pregled dojki. Taj pokazatelj je alarmantan naročito zbog toga što rizik od karcinoma dojke raste sa godinama i u rizičnu grupu spadaju upravo žene iznad 60 godina.

Tek svaka treća Novosađanka odlazi redovno kod ginekologa, odnosno jednom godišnje, a najredovnije su one od 21 do 30 godina, od kojih čak 72 odsto ide svake godine kod ginekologa. Istraživanjem je utvrđeno i da je dosta visok procenat onih koji ne idu kod oftalmologa, čak 56 odsto, iako se preporučuje da, bez obzira na to da li postoje tegobe, svako treba da ide kod očnog lekara jednom u dve godine, a rizične grupe jednom godišnje.

Novosađani su najrevnosniji kada je reč o vađenje laboratorijskih nalaza (24 odsto njih ne vadi nalaze), navodi se u saopštenju, uz podsećanje da analiza krvi i urina može da ukaže na oboljenja ili neravnoteže u organizmu pa je, bez obzira na uzrast i zdravlje, kontrolnu analizu neophodno obaviti svake godine.

Jedan od uzroka što Novosađani ne brinu dovoljno o zdravlju može da bude "loš standard građana i preokupiranost tekućim obavezama, što svakako ne bi trebalo da nam bude opravdanje, jer bolesni nismo dobri ni sebi, ni svom okruženju", navodi se u saopštenju iz Poliklinike "Konzilijum".

  • Rođak PoNS

    07.04.2014 07:39
    ''Idu kod zubara samo kad ih zaboli zub.'' Postideo sam se. Od danas tamo idem dvaput na dan.
  • mogica

    06.04.2014 19:39
    trla baba lan
    ha ne idu?! naravno da ne idu jer cekaju po mesec dana na zakazani termin, e to je strasno a zub kada boli svako normalan ce odvojiti toliko novca i otici kod privatnika. ne slazem se da privatnici kvalitetnije rade od drzavnih vec da postoje bolji i losiji zubari, sto po savesti tako i po kvalitetu i shvatanju svog posla. licno, nemam problem da odem kod zubara ali me izbaci iz koloseka kad mi odvali termin preko fona. dobro, i kada odem na taj zakazani verujte mi ispijaju kafe ne smes ni da pokucas jer ce sestra vesto stititi dr i naterace te da cekas jos pola sata iako si ti sledeci na redu. moja iskustva su takva u rumenackoj ambulanti ali mi je dr dobar s toga cekam i kao i mnogi pomirim se sa sistemom koji je...hm nemam tako odredjenu rec a ne bih da nabrajam(naravno, u najgorem mogucem kontekstu).
  • 06.04.2014 19:17
    Sistematski pregled
    tu sam rec cuo nedavno i nisam mogao da se setim STA znaci

    pametnom dosta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti