Nasilnici na popravnom

Tretman počinilaca nasilja u porodici, koji sprovodi tim psihologa Centra za socijalni rad, realizuje se od početka septembra prošle godine, a do sada je u proceduru ušlo 11 muškaraca.

Tretman počinilaca nasilja u porodici, koji sprovodi tim psihologa Centra za socijalni rad, realizuje se od početka septembra prošle godine, a do sada je u proceduru ušlo 11 muškaraca.

Po rečima psihološkinje Nade Padejski, petorica su prošla individualne tretmane i uključeni su u grupne seanse, četvorica su vraćena Osnovnom javnom tužilaštvu za nastavak krivične procedure pošto nisu ispunjavala kriterijume za tretman, dok su dvojica prebačena drugim Centrima za socijalni rad. U CSR upravo ovih dana očekuju uključivanje još trojice muškaraca u grupni tretman.

Tretman nasilnika sastoji se četiri individualna razgovora tokom kojih se procenjuje da li je nasilnik spreman za uključivanje u grupni tretman koji čine 24 seanse. Nakon završetka tretmana, tokom šest meseci, psiholozi će razgovarati sa žrtvama nasilja kako bi proverili da li se nasilje ponavlja posle čega će znati da li je tretman bio uspešan.

- Najteže nam je da procenimo iskrenu motivaciju za promenom, jer je većina nasilnika upućena na tretman od strane tužilaštva i imaju eksternu motivaciju, odnosno žele da ne budu kažnjeni. Prema podacima iz Beograda Niša i Kragujevca, od 60 nasilnika koji su prošli tretman, u 80 odsto slučajeva nasilje se nije ponovilo - kaže Padejski.

  • merlinka

    07.04.2014 02:19
    pa kako to cetvorica su vraceni jer nisu ispunjavali kriterijume? pa zasto su onda uopste ukljuceni u program ako ih ne ispunjavaju?
    dvojica su poslati u drugi centar za socijalni rad,znaci njih ste se resili.
    i ko je ostao? i kakva je to glupost da nece biti kaznjeni? ovaj program treba uvesti kao obavezan po zavrsetku kazne, a ne umesto nje. strasno...nista niste uradili, bolje da su ostali kuci da se i dalje izivljavaju nad zenom i decom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti