Obeležen Dan Roma u Novom Sadu

Svetski dan Roma obeležen je danas u Novom Sadu programom u organizaciji Udruženja romskih studenata, a cilj je bio da se prikaže stvaralaštvo i angažman romskih studenata.
Svetski dan Roma obeležen je danas u Novom Sadu programom u organizaciji Udruženja romskih studenata, a cilj je bio da se prikaže stvaralaštvo i angažman romskih studenata.

Predsednik Udruženja romskih studenata Nenad Vladisavljev rekao je na svečanosti da se udruženje zalaže za podizanje vrednosti obrazovanja na viši nivo u vrednosnom sistemu Roma.

Vladisavljev je kazao da obeležavanje Dana Roma ima za cilj da prezentuje pozitivna dostignuća, ali i da ukaže na "nezavidan položaj ove populacije, među kojima su mnogi i pored napora nadležnih institucija i dalje ugroženi".

Odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma doneta je na prvom svetskom kongresu Roma u Londonu 1971. godine. Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je i zastava sa tačkom kao centralnim simbolom.

  • Сремац

    09.04.2014 06:34
    АНОНИМУСЕ БУДАЛО
    Анонимусе та ман се ти Бокана.Честитај нашим комшијама и пријатељима празник,прими бар мало културе овог поднебља.
  • Svedok saradnik

    08.04.2014 17:43
    @ bezimeni
    RDS ima svog predsednika roma, Belu Kurinu, što je što se zakona tiče sasvim dovoljno.
    A da li je bio Bokan,ko to zna?! - A ide li Čanak na svaku kobasicijadu?!
  • 14

    08.04.2014 17:28
    Ром значи роб!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti