Biciklisti preferiraju zelenu boju staze

Anketa Novosadske biciklističke inicijative među novosadskim ljubiteljima dvotočkaša pokazala je da bi preferirana boja podloge na biciklističkim stazama trebalo da bude zelena.
Anketa Novosadske biciklističke inicijative među novosadskim ljubiteljima dvotočkaša pokazala je da bi preferirana boja podloge na biciklističkim stazama trebalo da bude zelena.

U NSBI kažu da se bojene staze i prelazi koriste kako bi se jasno izdvojila neka saobraćajna površina, upozorilo na opasnost ili psihološki uticalo na učesnike u saobraćaju.

- U odnosu na ostale predložene boje, plavu i crvenu, zelena je osvojila gotovo 80% glasova. Na Balkanu dominiraju crvene boje u obeležavanju biciklističkih staza i prelaza, ali boja na svetskom nivou nije opredeljena jedinstveno. Prilikom anketiranja pomenut je i problem korišćenja neodgovarajuće boje koja u vlažnim uslovima podlogu čini klizavom za vožnju bicikla - kažu u NSBI.

Biciklisti kažu i da je preporuka Novosađana da bi makar određene kritične tačke u gradu trebalo tretirati bojom i slikama bicikla.

Kao primer navodi se raskrsnica Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, ali i problematični delovi staza poput opterećenih autobuskih stajališta.

  • novosadjanka

    10.04.2014 13:34
    @anonimus
    Vozim vrlo aktivno automobil, ali i bicikl i to vec 40 godina. Vozim svoju decu i u kolima i na biciklu, a i posebno voze ispred mene. Ucim ih ekoloskom nacinu prevoza, uzivaju u tome, ali ja strahujem stalno zbog vozaca kojima USLOVNO zeleno NISTA ne znaci! Redovno skrenu i stanu tik pred pesacki prelaz, tj. PREKO dela koji je predvidjen za bicikle! Kako da predjem ulicu? A o pesacima koji se setaju po bic. stazi kao da su oslobodili ovaj grad ili jos gore - stoje nasred i telefoniraju - bolje da se ne ponavljam... Zvonce ne pomaze!
    Zakljucak, sto je vec neko rekao, od malih nogu treba ih uciti o saobracaju!
  • Biciklista

    10.04.2014 08:34
    Ideja
    Ma kakva crna boja, treba iscrtati celom dužinom tekst "ovo je SAMO za bicikliste", ili iscrtati adekvatnim simbolom. Precrtana kolica?
  • 10.04.2014 06:50
    sjajna ideja bojenja biciklistickih staza! Bilo koja boja odgovara samo jasno obeleziti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti