Vlasnici trščara traže njihovo rušenje

Vlasnici novosadskih trščara traže da se sa objekata skine zaštita države, kako bi mogli da ih sruše, jer drugog načina za rešenje ne vide.
Vlasnici novosadskih trščara traže da se sa objekata skine zaštita države, kako bi mogli da ih sruše, jer drugog načina za rešenje ne vide.

Dotrajala konstrukcija prouzrokovala je da se u februaru uruši krov jedne od preostalih trščara u ulici Marka Kraljevića. S obzirom na to da objekat ima status spomenika kulture, njegovi vlasnici ne mogu da ga sruše ili rekonstruišu, a Grad, kako vlasnik jedne od trščara tvrdi, nema novca za eksproprijaciju.

"Naš jedini predlog je da se  brišu iz evidencije zaštite dobara. To se radi u Beogradu na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, drugo nema. Mi ovako više ne možemo živeti. Živimo kao bušmani u 21. veku kilometar od centra grada", kaže vlasnik trščare Đorđe Moljac.

Novosadske trščare stare su oko 250 godina. Većina ih je srušena u poslednje dve decenije jer vlasnici nisu imali novca za njihovo održavanje ili su namerno srušene kako bi se na tom zemljištu izgradile nove zgrade.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture ističu da je brisanje spomenika kulture sa javnog registra komplikovano, ali da su zajedno sa Republičkim zavodom uradili detaljne analize trščara. "Te analize uključuju hemijske  analize materijala od kojih su objekti urađeni. Na osnovu tih rezultata ćemo moći da donesemo neke odluke koje su najadekvatnije mere tehničke zaštite koje se mogu primeniti na objekte u ulici Kraljevića Marka", kaže Aleksandra Zeković  iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Podsetimo da je većina kuća trščara u Novom Sadu srušena u poslednje dve decenije, jer vlasnici nisu imali novca za njihovo održavanje ili su namerno srušene kako bi zemljište gde su se nalazile bilo iskorišćeno za gradnju novih zgrada.

  • Lala

    11.04.2014 10:43
    Ko tu koga ?
    Ko tu koga pravi budalom ? Dajte ljudima stanove pa radite sa kućama šta vam je volja. Ionako je u ovom gradu bezbroj bitangi dobilo stanove na j... se.
  • -

    10.04.2014 12:43
    -
    obzirom da sam iz nsa a moji nisu imali uslove
    da dobiju stan na limanu ili naselju,
    bas volim sto vas nervira moj komentar pa cu ga ponoviti:

    pa postoji patent kod takvih objekata 'obaveza odrzavanja uz povlastice od drzave'
    u opkladu da ih neki investitor mami




  • 10.04.2014 09:51
    Ovo je cist kretenizam. Tvoj neki predak pre 200 godina sagradi kucu i onda je u nekom trenutku drzava stavi pod zastitu a ti koji si nasledio kucu od tog tvog davnog pretka ne smes da popravis ostecenja. I sta sada? Zivis u objektu koji ti se urusava na glavu, u tvom je vlasnistvu, drzava ti zabranjuje da je popravis a u isto vreme ona odbija da to ucini. Nemas gde da odes, nemas novca da kupis drugu kucu ili stan pa da zivis kao covek. Osudjen si da nemas nikakvo pravo raspolaganja nad sopstvenom imovinom. Ja bih je srusio sve i da je 1.000 godina stara. Znam kakve su muke imali pojedinci u podgradju u Petrovaradinu. Stari prozori, flisuju na sve strane. Dzabe grejes kucu kada hladnoca i voda ulaze na svakom prozoru jer su truli i raspali. U zavodu ti ne daju da prozore zamenis. Ne daju ti ni sam iz svog dzepa da platis nekog stolara da napravi identicne prozorske ramove kako bi zamenio stare trule. Niko zivi ne bi primetio razliku. Ne moze pa ne moze. Oni iz Zavoda su kao jedini nadlezni za to a posto nemaju novaca onda cuti i trpi, smrzavaj se, rasipaj svake zime novce na grejanje. E onda su neki vlasnici takvih stanova poludeli i kompletnu stolariju preko noci zamenili PVC prozorima. Sada kada covek proseta podgradjem na svakoj trecoj kuci je PVC stolarija koja ne da odudara nego vristi koliko odudara od arhitekture. Sve zahvaljujuci Zavodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti