Novi Sad: Policija počela da popisuje ukradene bicikle

U Novom Sadu, policiji se u proseku godišnje prijavi gotovo 1.000 krađa bicikala.
U Novom Sadu, policiji se u proseku godišnje prijavi gotovo 1.000 krađa bicikala.

Od početka godine je prijavljena krađa 188 bicikala, a najveći broj nestao je na Detelinari i u centru.

Godišnje se od 1.000 ukradenih biciklova pronađe tek oko stotinu. Kako bi se stalo na put krađama, novosadska policija je počela da pravi elektronsku bazu podataka sa serijskim brojevima ukradenih biciklova.

Ovo je eksperimentalni projekat MUP-a koji se sprovodi za sada samo u Novom Sadu. U policiji navode da će sada biti uobičajeno da policajci na terenu kontrolišu bicikliste i upoređuju serijske brojeve kako bi videli da li je bicikl koji se vozi ukraden.

Oficir Policijske uprave Novi Sad, Đorđe Sokić rekao je ranije da bi bilo dobro da se registar napravi i na području Srbije, jer dosta bicikala ode van Novog Sada. On je dodao da bi na taj način policija mogla da nađe ukradeni bicikl i vrate ga vlasniku iako je iz drugog mesta.

U Novosadskoj biciklističkoj inicijativi smatraju da je broj ukradenih bicikala čak i dva puta veći, jer mnogi takve krađe ne prijavljuju. Iz ovog udruženja savetuju Novosađanima da kupuju kvalitetne brave i da ih vezuju po mogućstvu na mestima koja su osvetljena i pod video nadzorom.

S druge strane, u policiji navode da je veoma važno prijaviti krađu kako zbog evidentiranja, tako i zbog praćenja kriminaliteta po mestu i vremenu. Pri prijavi je bitno priložiti i fotografiju bicikla, račun o kupovini i druge detalje o dvotočkašu. Bicikli ukradeni u Novom Sadu, u najvećem broju slučajeva završavaju u obližnjim prigradskim naseljima, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Bilo je i organizovanih grupa koje su kombijem kružile po gradu u potrazi za biciklima, a kasnije su ih prodavali u Nišu i Leskovcu.

  • Bljak

    15.04.2014 14:13
    Kakvi izlivi kompleksa više vrednosti i isprazna tirada o državnim i privatnim fakultetima, a sve to od lika koji piše 'ukradeno biciklo'. Tuga...
  • Piplfoks

    14.04.2014 21:02
    @faca
    Naravno da R021 neće objaviti imena, i naravno da nisam mislio na Grubača i slične izuzetke (možda tu spada i Stojanović, nisam imao čast da mi predaje), ali Pravni je leglo kako neznalica, tako i katastrofalnih pedagoga, političkih oportunista, a u najtežim slučajevima i ozbiljnih alkoholičara ili podmitljivih ili pohotnih matorih jaraca. E sad, to jeste slučaj i sa mnogim drugim, što državnim što privatnim fakultetima; međutim, to ne znači da je normalno što likovi poput tebe žele da veruju da je taj fakultet neka vrsta domaćeg Harvarda, koja izbacuje sofisticirane uspešne pravnike, a ne (opet, uz retke izuzetke) muvatorsku bagru bez osnovne edukacije koja puni Verige, Ciganske noći i ostale folkoteke. Nego, nisi mi još uvek objasnio, ako je taj faks tako sjajan, KAKO je moguće da si ti skoro pa funkcionalno nepismen? I šta je, majke ti, optužni altar?
  • Vlada

    14.04.2014 20:17
    Hvaliti se da je novosadski državni pravni bolji od privatnih pravnih (i recimo bg pravnog) je kao da se hvališ da si najlepša konobarica na Ibarskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti