Na tržištu veliki broj fakulteta bez dozvole

Fakultet za pravne i poslovne studije dobio je danas dozvolu za rad.
Fakultet za pravne i poslovne studije dobio je danas dozvolu za rad. Dekanica fakulteta Mirjana Franceško kaže da je dozvola zapravo potvrda stručnosti.

"To je sada objedinjujuća dozvola za sve ono što smo na stručnom planu pokazali da zadovoljavamo. Znači to je nešto što je kruna svega onoga što smo dobijali kao akreditaciju poznatu u javnosti", objasnila je ona.

Na osnovu ove dozvole za rad, Fakultet za pravne i poslovne studije ima pravo da organizuje nastavu na prvom i drugom stepenu akademskih studija. Prema rečima dekanice Franceško, pitanje je vremena kada će početi akreditacija i master studija na engleskom jeziku.

Predstavnicima fakulteta dozvolu je uručio pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš i upozorio buduće studente na veliki broj fakulteta koji se nude na tržištu a nemaju dozvolu za to. "O tome kako to sprečiti razgovarali smo dosta sa Ministarstvom i na Komisiji za izmenu Zakona o visokom obrazovanju. Neki elementi su već sad pred republičkim parlamentom, a to je, na primer, pooštravanje kazni. Sa druge strane i inspekcija mora delovati", kaže Jegeš.

On je najavio i strategiju Ministarstva prosvete koja će se time baviti, kao i opsežnu akciju koju će morati da pokrenu kako ne bismo imali problem sa priznavanjem naših diploma, što je, kako kaže, najveća šteta koju možemo napraviti mladima.

Od privatnih fakulteta, dozvolu je nedavno dobio i Fakultet za sport i turizam, koji posluje u sastavu Univerziteta Metropoliten u Beogradu. Kada su u pitanju državni, Jegeš kaže da problema oko procesa akreditovanja ima još Akademija umetnosti, zbog velikog broja studijskih grupa, iako su za većinu njih dobili akreditaciju.

Ovih dana zaseda Komisija za akreditovanje, tako da je još preostalo formalno akreditovanje na nivou univerziteta, što bi trebalo biti završeno već ovog meseca, očekuje Jegeš.

  • ???

    11.06.2010 18:06
    objavite koji su to fakulteti bez akreditacije, da se mladez dabja ne upisuje i da ne baca novce za upis koji i nisu tako mali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti