FOTO: Park Bistrica - "Koja stoka živi ovde?"

Tačno dve godine nakon otvaranja i uređenja, park "Bistrica" na Novom naselju danas je potpuno devastiran. Preostalo je svega pet klupa, od kojih su tri cele, nekoliko kanti za otpatke, a na više mesta počupane su mladice.
Tačno dve godine nakon otvaranja i uređenja, park "Bistrica" na Novom naselju danas je potpuno devastiran.

Preostalo je svega pet klupa, od kojih su tri cele, i nekoliko kanti za otpatke, a na više mesta počupane su mladice. Na jednoj od dve table, još uvek je uočljivo ime parka.

Kako za 021 kaže jedan od stanara iz Ulice Seljačkih buna, demoliranje je počelo ubrzo nakon uređenja.

"Najpre su počeli da premeštaju klupe, kako je kome odgovaralo. Pa onda i da ih odnose. One koje su ostale, uglavnom su razvaljene. Čak su neke odnosili i na atomska skloništa, pa su klinci tamo sedeli u letnjim noćima".

Klupa sada skoro i da nema, a stanari nagađaju da su one koje su nestale najverovatnije završile na vikendicama. Jedna, pefarbana i s ispravljenim železom može se videti na jednoj o okolnih terasa u prizemlju.

Poseban problem bio je s kantama za smeće.

"Stanare čiji se ulazi naslanjaju na park mrzelo je da odu do kontejnera da bace smeće, već su ga trpali u te kante čija je zapremina izuzetno mala. To nisu kante namenjene za dnevni otpad pa su dovoljne tri-četiri kese i da više ne može ništa da stane. Bukvalno se napune u roku od sat vremena, a radnici Čistoće ih prazne na tri-četiri dana. Smeće se potom jako nagomila oko kanti, pa ga klinci pale ili se razleti po dvorištima. Užasna slika", priča ovaj stanovnik Novog naselja.

Dodaje i da je propust načinjen u samom startu jer nisu postavljene nesalomive betonske kante, pa su se ove drvene brzo našle na meti dečaka.

Kako se ovaj kvart ne bi više ružio zbog nesavesnih građana, dva stanara (imena poznata redakciji) su odlučila da skinu sve kante u blizini ulaza.

"Gledam s prozora kako stavlja smeće u tu malenu kantu jer ga mrzi da ode niže niz ulicu do kontejnera. Džaba i kad mu kažeš. Nije on neko ko je tu tek doselio, živi ovde sa mnom već 30 godina. Eto kakva stoka ovde živi, takvi smo i od toga ne možeš pobeći. Zato sam jedno veče došao s kamionom, polomio sve odreda i bacio na otpad. Pa sad nek pešače do kontejnera", rezigniran je ovaj Novosađanin iz Ulice Kaće Dejanović.

Nestale su i neke mladice drveća, a na njihovom mestu uočljive su rupe.

"I to su počupali, valjda im treba za vikendicu, da ne potroši koji dinar više iz svog džepa. Ti znaš šta mislim o Zapadu (sve najgore - prim. aut.), ali tamo kada odeš prosto te bude blam da baciš opušak na ulicu koliko je sve čisto. A ovde..."

Jedan od građana s kojima smo razgovarali smatra da je moguće rešenje u upornosti, odnosno stalnom obnavljanju.

"Kada bi ponovo sve sredili, možda bi se malo opametili, možda bi im dosadilo da stalno ruše. A ruše svoje. Nije to tako skupo, valjda nije".

U uređenje ovog međublokovskog prostora uloženo je pre dve godine oko 22.000 evra i tada su postavljenee nove klupe i kante za otpatke, bila su zasađena nova stabla i uređena igrališta s peskom.

Pre dve godine

Kako danas sve izgleda svedoče fotografije. Inače, ovaj prostor za odmor i igru na Novom naselju oivičen je ulicama Kaće Dejanović, Slobodana Jovanovića i Seljačkih buna, a sređen je i prozvan parkom tokom predizborne kampanje 2012. godine. (Slobodan Krajnović)

  • DARKO

    18.04.2014 16:42
    SAMO MALO
    Cekajte Vi sto pljujete po omladini.Da se predstavim,ime mi je Darko i imam 20 godina.Ponasanje i kultura pre svega pocinje od kuce.Od roditelja,staratelja,bake,deke.. Ima nas i normalnih koji se zalazemo,skola,fakultet,sport... Ali treba pricati o problemima,Vi kazete danasnja omladina,sta mislite od koga smo ili su to naucili,takvo ponasanje,ti ispadi,vandalizmi,od Vas starijih dragi moji sugradjani,lako je vama sada kuditi i kinjiti po omladini,bolje nam se pridruzite da nesto promenimo. Samo svako ima svoj zivot i sam bira kako ce da zivi,sta ce da radi i kakav ce zivot da ima. Nemojte molim Vas da nas stavljate sve u isti kos. Jer nismo svi isti. U zdravlje !
  • Mastodont

    17.04.2014 10:51
    @грађанин
    Porediš besciljne likove koji 'zapišavaju teritoriju' s kretenskim muralima, skandiraju idiotluke po stadionima, pripadaju navijačkim grupama koji u se bave trgovinom drogom i reketiranjem, a 'klubovi' za koje navijaju se bavepranjem novca - sa sportskim klubovima?!

    Bravo ti...
  • Lala1

    17.04.2014 09:30
    Naslov
    Naslov teksta je sasvim prikladan, samo sto tako nesto ni stoka ne bi uradila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti