Novosađanin sa delfinima pomaže bolesnoj deci

Novosađanin Nikola Radin je po profesiji reditelj i fizioterapeut, a poslednjih šest godina posvetio se lečenju dece obolele od cerebralne paralize, autizma i Daunovog sindroma, u čemu ima specijalne pomagače - delfine.
Novosađanin Nikola Radin je po profesiji reditelj i fizioterapeut, a poslednjih šest godina posvetio se lečenju dece obolele od cerebralne paralize, autizma i Daunovog sindroma, u čemu ima specijalne pomagače - delfine.

Nikola živi na relaciji Srbija, Austrija, Amerika i Brazil i pomaže najmlađima gde god ima priliku. Veza sa najmlađima ometenim u razvoju počela je još dok je bio dete, s obzirom na to da je njegova majka radni vek provela kao defektolog u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, a otac je bio neuropsihijatar.

"Voleo bih da još češće, nego što to činim, imam priliku da radim sa decom. Od osoba ometenih u razvoju možemo toliko toga da naučimo o zahvalnosti, o uživanju u sitnim životnim radostima, o bezgraničnoj i bezrezervnoj ljubavi koju su oni u stanju da podare svojim bližnjima", kaže Radin za 24 sata.

On objašnjava da nikada nije imao predrasude prema deci ometenoj u razvoju i da mu je to dosta pomoglo da se međusobno bolje razumeju. Kada se nalazi u nekom od instituta za delfinsku terapiju sa kojima sarađuje, uživa u radu i potpuno je predan.

"Najbolji pokazatelj da terapija sa životinjama donosi rezultate je činjenica da se 80 odsto porodica, čija su deca jednom bila naši pacijenti, vraća na terapiju za godinu ili dve. Mi ne obećavamo isceljenje, to u slučajevima sa kojima radimo nije ni moguće, ali i najmanji pomaci su kod ove populacije džinovski uspesi i mi činimo sve da uz pomoć naših saradnika delfina do toga i dođemo", naglašava Radin.

Radin je nedavno objavio i knjigu "Dah delfina" za koju kaže da je "čist plod mašte čija glavna tema i nije delfinska terapija nego magična spona između ljudi i delfina", i dodaje da ima toliko toga što bismo mogli da naučimo od ovih divnih bića, kao i od prirode uopšte, od koje smo se toliko udaljili".

Delfinska terapija sprovodi se na mnogim mestima u svetu, a poznati su instituti na Floridi, u Turskoj, Izraelu, Ukrajini i u mnogim drugim zemljama.
  • 18.04.2014 09:24
    nikola radin kada jednog dana bude umirao (nadam se u dubokoj starosti) će sve što je za života stekao moći da ponese sa sobom na nako bolje mesto, a na ovom svetu je deci kojoj je pomagao stvorio bolje mesto. njegovi naslednici se neće otimati oko parčeta oranice. sva deca kojima je pomagao će imato svoje nasledstvo - uspomene.
  • Tanja

    17.04.2014 15:04
    Humanost
    U Turskoj, u gradu Marmaris radi centar sa delfinima za decu omtenu u razvoju. Tamo smo sreli par novosadskih porodica sa bolesnom decom.
    Nikola svaka ti cast.
  • Spartanac

    17.04.2014 14:18
    Anonimus - Zo Liman
    Što daje odgovor čemu služi portal...na žalost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti