Medicinska škola hoće više časova srpskog

Srednja medicinska škola "7. april" udružila se u odbrani maternjeg jezika, nakon dopisa iz Ministarstva prosvete da se broj časova srpskog u ovoj školi sa tri smanji na dva puta nedeljno.
Srednja medicinska škola "7. april" udružila se u odbrani maternjeg jezika, nakon dopisa iz Ministarstva prosvete da se broj časova srpskog u ovoj školi sa tri smanji na dva puta nedeljno.

Aktiv profesora sprskog jezika i književnosti oštro je osudio ovakvu ideju Ministarstva, a dobili su podršku profesora svih drugih predmeta u toj školi.

"Pitamo se da li medicinske sestre treba da uče srpski jezik isto koliko i engleski, da li engleska nacija uči srpski isto koliko i mi učimo engleski!?", navodi se u pismu Stručnog veća profesora ove škole upućenog medijima. Dalje navode podatak da sve evropske države imaju najmanje četiri časa maternjeg jezika u srednjim školama, a da "mi svojoj deci uskraćujemo pravo da uče srpski jezik kao nacionalni identitet. "Sramotno je da se pismenost i jezička kultura potiskuju, a ćiriličnom pismu umanjuje značaj i prisutnost u školama i javnom životu", navodi osmoro potpisnika Stručnog veća profesora Medicinske škole.

"Na ovaj način uništavamo i ono malo opšte kulture koju naši đaci imaju. Zar da naši đaci ništa ne saznaju o Lazi Lazareviću, Vojislavu Iliću ili Branislavu Nušiću", pitaju profesori i dodaju da bi najbolji srpski romani trebvali da se obrađuju više od jedan ili dva časa, što važi i za druge svetski poznate i priznate pisce i njihova dela.  

Stručno veće profesora srpskog jezika i književnosti ove novosadske medicinske škole moli za podršku i razumevanje u, kako navode, zajedničkoj borbi za očuvanje fonda časova iz srpskog jezika i književnosti. Oni su sada pred dilemom koga da izbace iz gradiva ukoliko do usvajanja ovog dopisa Ministarstva dođe, a na spisku za "odstrel" iz udžbenika su i Andrić, Crnjanski, Ćosić, Simović, Selimović, Sveti Sava, Njegoš, Kiš, Pavić, Pekić, Dučić, Rakić i mnogi drugi slavni čuvari srpske kulture.
  • StudenatJoe

    22.04.2014 10:08
    Za 4 godine nastave srpskog u gimnaziji, imao sam mozda 5 casova jezika, sve ostalo bila je knjizevnost. Isto je sa svima koje poznajem. Tako da ova retardirana odluka nece mnogo promeniti. Lektiru ionako citaju samo oni koje knjizevnost i inace zanima...A uostalom, zasto bi medicinski tehnicari morali biti pismeni :)
  • Toma

    22.04.2014 09:15
    podeliti otkaze profesorima
    kada su glavni argumenti "nacionalni identitet", "ćirilica", "nacija", "englezi ne uče srpski a mi učimo engleski", i slične stvari, tim ljudima momentalno treba podeliti otkaze. Desničarska ekipa koja truje decu svojim dekadentnim idejama i zamislima o svetu.

    Argument treba da vam bude to što su deca nepismena, što ne umeju da sastave nijednu smislenu rečenicu, ne umeju da kažu ono što misle a sa pravopisom su na Vi. Ali pošto ste vi mnogo zabrinuti za nacionalni identitet, onda biste mi leteli na biro sve u 16 jer vi ustvari i ne vidite u čemu je problem.
  • Nacionalna manjina

    22.04.2014 09:06
    Za novosadjan-a
    Vas komentar je najbolji dokaz koliko nam svima nedostaju elementarna znanja iz srpskog jezika.
    Iskreno se nadam da niste srbin, mada vas ni to ne bi opravdalo, jer ogromna vecina "novosadjan"-a, pripadnika nacionalnih manjina,poznaju srpski jezik bolje od Vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti