Novosađani čuvaju gene suncokreta

Institut za ratarstvo i povrtarstvo čuva vrednu zbirku semena najrasprostranjenije uljarice, a odeljenje za uljne kulture stvorilo je oko 500 hibrida ove biljke, koje izvoze širom sveta.
Institut za ratarstvo i povrtarstvo čuva vrednu zbirku semena najrasprostranjenije uljarice, a odeljenje za uljne kulture stvorilo je oko 500 hibrida ove biljke, koje izvoze širom sveta.

Zbirku od više od 500 semena suncokreta, kao najveću dragocenost te vrste u Evropi, čuva Odeljenje za uljne kulture.

Ova "banka gena", kako objašnjava Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja, nastaje više od 30 godina. "Glavna vrednost ove zbirke je upravo u genima, dragocenim u stvaranju više od 500 hibrida suncokreta, do sada razvijenih u Institutu, kojima se zaseje svaki osmi, od ukupno 24 miliona hektara u svetu", objašnjava Miklič i dodaje da gene iz ovog semena osvežavaju na svakih nekoliko godina, sejući ga na posebno odabranim "karantinskim" parcelama, da bi ga zatim koristili da oplemene naše hibride.

Rukovodilac tima oplemnjivača suncokreta, Siniša Jocić, kaže da su prve primerke u ovoj zbirci donele starije kolege koje su sa stručnjacima iz SAD-a, u specijalno organziovanim ekspedicijama, prikupljali semena raznih vrsta suncokreta u predelima u kojima raste kao samonikla biljka. "Sada je na nama da tu zbirku očuvamo i unapredimo. Ona je uz stručnjake, koje okupljamo i praćenje svih svetskih naučnih trendova, garant toga da će novosadski hibridi i dalje biti sejani u gotovo celom svetu, a nadamo se da će stići i do Australije, zasad jedine neosvojene teritorije", kaže Jocić.

Novosadski institut jedan je od retkih nacionalnih instituta, koji se bori sa konkurencijom velikih multinacionalnih kompanija. Od ove godine, naš suncokret se seje i u Japanu i Brazilu, ali i u Finskoj. Iz NS semena kažu da im nije lako, ali da zahvaljujući iskustvu i tome što "ubrzavaju" prirodu kroz staklenike i gajenje generacija sunckreta na južnoj hemisferi, u Argentini i Čileu, istrajavaju i uspevaju da idu u korak sa najvećim proizvođačima suncokreta.
  • Toma

    22.04.2014 08:23
    niste trebali reći
    ovako ste skrenuli pažnju lokalnog ološa na dobru firmu, sada će dobiti nekog "dir'ktora" koji će pozapošljavati ceo svoj zavičaj i upropastiti firmu neradom, viškom zaposlenih i velikim troškovima reprezentacije i službenih automobila.

    Samo krkanluk tuđim novcima.
    Samo bahato.
    Samo Bokan.
  • Agronom

    21.04.2014 20:35
    Institut
    Još kada bi nam političari sjašili sa grbače i kada bi strpali pojedine lopove na pravo mesto, gde bi nam bio kraj.
  • sasa

    21.04.2014 20:27
    Svaka cast institutu!
    Bravo za ocuvanje nasih prirodno ukrstenih sorti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti