Na ispitivanju i policajci koji su tukli mladiće uhvaćene u krađi

Unutrašnja kontrola MUP-a ispitala je danas i policajce iz stanice sa Detelinare jer su navodno tukli grupu mladića iz Velikog rita nakon što su ih uhvatili u krađi.
Unutrašnja kontrola MUP-a ispitala je danas i policajce iz stanice sa Detelinare jer su navodno tukli grupu mladića iz Velikog rita nakon što su ih uhvatili u krađi., saznaje 021.

Incident se dogodio sinoć oko 22h na gradilištu u Industrijskoj zoni u Ulici Put Novosadskog partizanskog odreda, kada je policija intervenisala nakon dojave o krađi građevinskog materijala preduzeća "GIZ".

U blizini gradilišta policija je zatekla dvojicu devenaestogodišnjaka, jednog šesnaestogodšnjaka i jednog sedamaestogodišnjaka u krađi armature sa gradilišta, dok su još dvojica koji su bili s njima pobegla. Prema saznanjima 021, lopovi se nisu opirali, ali su ipak dobili batine. Navodno je maltretiranje nastavljeno i u stanici na Detelinari.

U policiji za 021 napominju da su lakše telesne povrede konstantovane kod jednog od mladića. S druge strane, predsednik Udruženja građana "Centar za afirmaciju Aškalija" Abedin Dino Toplica kaže za 021 da su policajci mladiće koji su krali teško pretukli i dodao da su roditelji angažovali advokate zbog ovog incidenta. On još napominje da su mladići krali jer su gladni i da bi preprodajom gvožđa zaradili neki dinar.

U policiji je za 021 rečeno da se traga za dvojicom lopova koji su pobegli i dodaje da su dve osobe podnele prigovor povodom ovog slučaja. U dopisu se kaže da je radnik preduzeća "GIZ" prijavio krađu sa stovarišta ove firme, a da su, nakon što je patrola izašla na lice mesta i u blizini preduzeća pronašla četiri lica koja su odgovarala opisu osumnjičenih, oni dovedeni u službene prostorije.

"Radnici obezbeđenja, koji su pozvali policiju, prepoznali su svu četvoricu kao izvršioce krivičnog dela krađa, kako je ovaj događaj okvalifikovao nadležni tužilac. Maloletnim licima je uručen poziv da u utorak dođu u prostorije Policijske uprave na razgovor sa inspektorima za maloletničku delinkvenciju, kako bi bili procesuirani u skladu sa Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela. U službene prostorije došla je majka jednog od mladića koja je, zbog narušavanja javnog reda u službenim prostorijama, udaljena i protiv nje će biti podneta odgovarajuća prekršajna prijava. Tri osobe javile su se  u Klinički centar Vojvodine, u kome su kod jednog od osumnjičenih lekari konstatovali lake telesne povrede. Biće proverene sve okolnosti pod kojima se odigrao navedeni događaj i preduzete sve potrebne mere i radnje, u zavisnosti od činjenica, utvrđenih u zakonskoj proceduri", naveli su za 021 u policiji.

U međuvremenu se oglasio i predsednik sindikata policije Nenad Ljubišić koji smatra da su tvrdnje Abedina Toplice "populistički napad na policiju".

"Policijski službenici postupali su u skladu sa policijskom etikom i pozitivnim pravnim propisima, poštujući pri tom ljudsko dostojanstvo mladića. Po dolasku majke jednog od osumničenih policijski službenici ni u jednom momentu nisu postupali neprofesionalno. Ona je potom otišla u Klinički centar tražeći da bude pregledana. Kako joj nisu konstatovane nikakve povrede udaljila se uz galamu i viku. Strukovno udruženje policije želi da skrene pažnju da je Toplica već poznat kao višestruki pritužilac na  rad policije, pritom krijući se iza organizacije čiji je predsednik i pozivajući se na ugrožavanje prava nacionalnih manjina. Ukoliko nadležni utvrde da su pritužbe neosnovane, Strukovno udruženje policije podneće protiv njega krivičnu prijavu", navodi Ljubišić. (Ž. Bogosavljević)

Komentari 116

  • neko tamo

    26.04.2014 08:13
    zastita policije?
    vas ocigledno niko nije privodio niti ste dosli u kontakt sa nasom policijom kad to pricate...
    imaju oni srece sto nisu interi dosli ili ne daj Boze zandari...
  • hmmm?

    24.04.2014 08:49
    Ja ovde ne vidim da je iko ikoga maltretirao. Priveli su cetiri momka, a jednom su konstatovane lakse povrede. Lakse povrede mogu da budu masnica, ogrebotina, uboj. Nesto sto je mogao i sam sebi da napravi.

    Mora da se stane u zastitu i policije posto ocigledno da kada nekoga privedu odmah mogu da se ljudi vade na neku brutalnost i da kazu kako je to strasno. I onda se nadje gomila programiranih mozgova koji ce odmah da stanu u zastitu jadnih i ugnjetavanih. Kada citam komentare ispade da policija svaki dan bije, muci, sece itd.
  • brka

    24.04.2014 08:27
    ma trebali su da ih maze?
    sve lopove I kriminalce I dilere droge I huligane bi trebali javno prebijati ... to je vid prevencije kako ne bi postali divlji zapad u kome svako radi sta mu je volja....
    Dusanov zakonik uvesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti