Zbog vode propadaju usevi

Nedavne obilne padavine dovele su do višednevnog zadržavanja vode na njivama i prouzrokovale propadanje svih useva na hiljadama hektara a naročito u delovima Banata, rekli su agenciji Beta stručnjaci Instituta za ratarstvo iz Novog Sada.
Nedavne obilne padavine dovele su do višednevnog zadržavanja vode na njivama i prouzrokovale propadanje svih useva na hiljadama hektara a naročito u delovima Banata, rekli su agenciji Beta stručnjaci Instituta za ratarstvo iz Novog Sada.

Oni su objasnili da preterana količina vode koja se u zoni korenovog sistema zadrži više dana dovodi do smanjenja koncentracije kiseonika i do propadanja biljaka. "Tamo gde su biljke ležale pod vodom, ne isplati se da kombajn i ulazi u njivu", rekao je Srbislav Denčić iz Odeljenja za pšenicu. On je ocenio da je dodatni problem više bolesti pšenice i oštro kritikovao sve one koji pšenicu seju po principu "šta bude-neka bude", odnosno ne vode dovoljno računa o njivama pod pšenicom.

Vladimir Miklič iz Odeljenja za suncokret rekao je da je i suncokert propao na onim njivama na kojima su se formirale takozvane vodoleže, odnosno površine na kojima se voda zadržala više dana. Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu apelovala je ranije na agrarne stručnjake da poljoprivrednicima daju savete kako da se izbore sa obilnim kišama i sa sejanjem pojedinih povrtarskih kultura, kako bi smanjili sadašnju štetu na tim usevima.

Lazićeva je kazala da poljoprivredni proizvođači sada treba da "prionu" i da naprave setveni plan za period koji dolazi. Prema njenim rečima, proizvođači povrća ne mogu da očekuju profit ako se tokom godine orijentišu samo na jednu povrtarsku kulturu, već moraju da se orijentišu na dve ili tri da bi ostvarili zaradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti