Šesti festival nauke danas i sutra u kampusu

Šesti festival nauke u Novom Sadu održaće se tokom vikenda, 10. i 11. maja, u centralnom kampusu Univerziteta.
Šesti festival nauke u Novom Sadu održaće se tokom vikenda, 10. i 11. maja, u centralnom kampusu Univerziteta. Traje od 11 do 18 časova.

Ukupno 85 radionica, osam naučno-popularnih predavanja i ostali prateći segmenti, prikazaće naučna dostignuća i principe kroz zabavne i interaktivne eksperimente, testove i diskusije, iz gotovo 40 različitih naučnih oblasti – od astronomije, fizike, biologije i hemije, preko robotike, mašinstva i prehrambene tehnologije, do prava, ekonomije i psihologije.

Simulacija uviđaja nakon izvršenja krivičnog dela i lansiranje modela rakete koji su napravili studenti astronomije predstavljaju neke od uzbudljivih sadržaja sa kojima će moći da se susretnu posetioci ovogodišnjeg Festivala. Održaće se naučno-popularna predavanja, na teme kao što su "Biohemija mamurluka", "Fizika superheroja" i "Žetva na elektromagnetskim poljima".

Posetioci će moći da razgovaraju sa humanoidnim robotom Markom, upoznaju se sa tajnom termalnog vida i trodimenzionalnom štampom, saznaju kakvo breme nosi jedno seme i izbliza vide kako se izdvaja DNK iz biljaka. Oni koje zanima matematika, moći će da saznaju o istoriji brojeva, ljubitelji biologije da upoznaju divlje životinje i opasne stanovnike Fruške gore, a zaljubljenici u geologiju da zavire u unutrašnjost Zemlje.

Specijalni gosti ove godine su gostujući studenti sa Univerziteta "Prince of Songkla" iz Tajlanda, koji su pripremili radionicu na temu mobilnih aplikacija, ali će istovremeno posetiocima predstaviti i kulturu Tajlanda i pružiti jedinstvenu mogućnost da saznaju zanimljivosti o njihovoj zemlji iz prve ruke.

Na Festivalu nauke biće održano i takmičenje u izradi najboljeg i najinteresantnijeg programa rada fontane u centralnom kampusu Univerziteta. Naime, ona će za vreme Festivala postati muzička fontana, po uzoru na mnoge fontane u svetu, koje su veoma popularne, a kombinuju vodoskoke i muziku. U takmičenju učestvuju naši mehatroničari, koji će programirati rad fontane.

U posebnom segmentu Festivala, predstaviće se "super omladinci" – đaci osnovnih škola "9. maj" i "Jovan Cvijić" iz Zrenjanina, Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada, Srednje poljoprivredne škole iz Futoga, Srednje medicinske škole "Draginja Nikšić" iz Sremske Mitrovice, kao i predškolska ustanova "Naše dete" iz Šapca.

Ove godine, na Festivalu će se tradicionalno predstaviti članice Univerziteta u Novom Sadu: Filozofski, Poljoprivredni, Pravni, Tehnološki, FTN, PMF, Ekonomski, Građevinski, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Akademija umetnosti, Medicinski, Pedagoški fakultet i Naučni institut za prehrambene tehnologije. Pored njih, na Festivalu će učestvovati i Mensa Srbije, Astronomsko društvo Novi Sad, Društvo mladih istraživača "Branislav Bukurov", Asocijacija molekularne gastronomije Srbije, DunavNET, Naučno-tehnički centar Naftne industrije Srbije, FIMEK, Udruženje zaštite životne sredine "Rio", Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Vojvođanski IKT klaster.

Kao i ranijih godina, ulaz za svet posetioce je besplatan. Više informacija o Festivalu na: www.festivalnauke.uns.ac.rs.

  • 10.05.2014 16:40
    Odlicno
    Svaka cast, sutra idemo opet!!!! Super heroji medicine su odlicni!!!!
  • Za svakoga

    10.05.2014 12:43
    po nešto
    Festival je odličan!!!! Svašta smo videli, svašta naučili :) Sutra idemo da utvrdimo gradivo :)))) Hvala na predivnom subotnjem prepodnevu.
  • Mrma

    10.05.2014 12:07
    Dodjite da se opametimo,
    da po šesti put nešto naučimo i odamo poštovanje ljudima i omladini koji rade nešto zaista vredno."Guknite" nešto,zar se niste oduševili prelepim tekstom i od srca upućenim pozivom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti