Ispovest Novosađanina koji je sa porodicom pobegao iz Ukrajine

Novosađanin Svetislav Jelić pre deset godina  je napustio Srbiju i otišao u Ukrajinu u potrazi za boljim životom. Tamo se zaljubio, oženio, dobio decu. Zbog tamošnjih sukoba, bio je prinuđen da se vrati u Novi Sad.
Novosađanin Svetislav Jelić pre deset godina  je napustio Srbiju i otišao u Ukrajinu u potrazi za boljim životom. Tamo se zaljubio, oženio, dobio decu. Zbog tamošnjih sukoba, bio je prinuđen da se vrati u Novi Sad.

- Supruga je stajala na protestu u Odesi kada je odjednom grupa mladića počela nasumično da tuče ljude. Kada je komešanje nastalo, uspela je da pobegne iako su batinaši stajali na nekoliko metara od nje. Morali smo da odemo - priča Novosađanin Svetislav Jelić (28) za Blic.

- Sadašnju suprugu Aljonu upoznao sam na koncertu u Kijevu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine. Ona je rodom iz Odese, pa sam se posle nekog vremena preselio u taj prelepi grad. Dobili smo dvoje dece, sina i ćerkicu. Tamo sam upravljao restoranima i hotelima - kaže Jelić.

Njihov san nedavno je počeo da se pretvara u košmar. Situacija u Odesi, najvažnijem lučkom gradu, znatno se pogoršala. Pre nekoliko dana sedmoro ljudi je povređeno kada su naoružane snage bacile bombu iz automobila u pokretu. Građanski rat je na pomolu. Priseća se prvih dana demonstracija.

- Narod je izuzetno nezadovoljan bivšim predsednikom, koji je upropastio ne samo državu, nego i potencijal koji Ukrajina ima. Ukrajinci su inače sjajan, veseo narod, drže koncerte na demonstracijama. Tako je bilo i 2004. u vreme predsedničkih izbora, ali tada Janukovič nije imao vlast, pa su demonstracije prošle mirno i bez žrtava.

Nemiri su se zahuktavali, padale su i prve žrtve i, iako Odesu nije odmah zadesio najgori scenario, Jelić kaže da su svi strahovali od plaćenih bandita. - Bivša vlast je koristile sve prljave metode da bi uplašila i rasterala demonstrante. U Kijevu su pucali iz snajpera, u Odesi i mnogim drugim gradovima su plaćali takozvanim tituškama, koji su inače obični banditi iz raznih sela, da razbijaju izloge radnji, parkirana kola, tuku demonstrante i obične prolaznike...

U Ukrajini je ostavio prijatelje koji su od prvog dana izašli na trg u Kijevu, a mnogi i dalje stoje.

- Protesti se produžavaju iako su svrgnuli predsednika. Sada demonstranti stoje za mirno rešenje krimskog pitanja i za kontrolu nove vlasti jer je narod očajan i radije će stajati i kontrolisati novu vlast da bi obezbedio iole normalne uslove za život - kaže Jelić koji je teška srca odlučio da se vrati.

- Ukrajina nazaduje, trebaće joj vremena da krene napred, kao Srbiji devedesetih. Država sa takvim uslovima života projektuje nepravilne sisteme vrednosti kod mladih, ne mogu da dozvolim da moja deca tako rastu.

  • posmatrac

    28.04.2014 21:32
    raspad
    ovo sto se dogadja u ukrajini/rusiji jako me potseca na nas tj srbiju protiv ostatka SFRJ svojih komsija, dzaba svi pricaju da je to orkestrirano spolja, to su sve nasi napravili mislim na politicare iz svih republika. isto se to dogadja i u ukrajini/rusiji a narod ce SVe da plati kao sto smo i mi platili i jos uvek placamo.
  • 28.04.2014 16:08
    Rekao bih da ekipa koja tako zdusno navija za Rusiju i to sto ona radi a stalno spominje ukrajinske desnicare koji su manjina u ovoj prici nemaju nista protiv ekstremne desnice u svom dvoristu, raznih nasih, dveri, 1389 itd.
  • мм

    28.04.2014 12:44
    Види се да си издоктриниран западном пропагандом до бола!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti