Danas protest zbog lošeg rada novosadskog suda

Feministička organizacija "Mreža žene protiv nasilja" u ponedeljak u 10 sati ispred zgrade novosadskog Višeg suda protestuje  zbog "neefikasnog odgovora institucija na nasilje prema ženama".

 

Feministička organizacija "Mreža žene protiv nasilja" u ponedeljak u 10 sati ispred zgrade novosadskog Višeg suda protestuje  zbog "neefikasnog odgovora institucija na nasilje prema ženama".

Pitanjem "Zašto ih nema među nama?", aktivistkinje će pozvati na odgovornost nadležne institucije u slučajevima ubistava žena. Protest će biti održan u danu održavanja ročišta u krivičnom predmetu koji se vodi protiv okrivljenog Darijana Musića zbog ubistva Vladislave Červenko.

"Ovaj protest ima za cilj da ukaže na neefikasnost Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, kada je reč o prikupljanju svih relevantnih dokaza, povezivanju prethodno činjenog nasilja sa ubistvom i pogrešne kvalifikacije učinjenog krivičnog dela, zbog čega je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje", navodi se u saopštenju feminističke organizacije.

Dodaje se i da će se protestom ukazati i na propuste u postupanju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu jer, kako je navedeno, nije sa dužnom pažnjom postupalo po krivičnim prijavama koje su prethodile tragičnom događaju i na taj način sprečilo da Červenko bude ubijena.

"U ovom i mnogim drugim slučajevima nasilja prema ženama institucije su zakazale. U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene, a skoro trećina je prijavljivala nasilje nadležnim institucijama. Vladislava Červenko bila je jedna od njih. Efikasnim reagovanjem institucija ovo ubistvo i mnoga druga su mogla biti sprečena", ocenili su u organizaciji "Mreža žene protiv nasilja".

Aktivistkinje su istakle i da sa punim pravom insistiraju na utvrđivanju lične odgovornosti za nepostupanje ili neadekvatno postupanje konkretnih zaposlenih u institucijama koji nisu preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi sprečili dalje nasilje prema ženama.

  • marica

    28.04.2014 20:29
    Stvarno pravosudje treba vec jednom da pocne da odgovorno obavlja svoj posao i najstroze kazni nasilje nad zenama.
  • Pravnik

    28.04.2014 08:01
    Bivši pripravnik
    Po meni, ima više strana ovog problema. Jedna od njih je zakonska regulativa koja je takva da iako deklarativno ne dozvoljava odugovlačenje, u praksi se korišćenjem dozvoljenih sredstava ipak može odugovlačiti. Druga strana je preopterećenost suda predmetima - novosadski Osnovni sud ima 2-3 puta više predmeta po sudiji nego osnovni sudovi po drugim mestima. U Višem sudu je slična situacija - dok sudija Višeg suda u Kragujevcu ima oko 20-30 predmeta, sudija kod koje sam bio je imala 20 samo pritvorskih predmeta, i još 80 koji nisu pritvorski. To je ogromno opterećenje, s obzirom da su to teški predmeti, za koje ročišta traju često i čitav dan, te nije retkost da se sledeće zakazuje za 2-3 meseca. Naravno, problem su i pojedine sudije, koje da li zbog nestručnosti ili čega, ne znaju da se izbore sa advokatima i strankama, te često odlažu ročišta kao lakši izlaz.
    Što se tiče ovog protesta, on može možda samo da ukaže na problem (koji nam je svima poznat), ali ne može ništa drugo. Zakoni se moraju menjati.
  • Ajme

    28.04.2014 07:23
    Bas me interesuje da li ce ovi vajni branioci Srbije i patriote zvani navijaci i slicno danas doci da pokusaju da pritiskom uticu da se sudstvo u njihovoj najmilijoj drzavi resi. Naravno da ne, izlaze samo da lome i kradu, i da biju. i onda kazu da su patriote. i kako da oni sad pritiskaju sud koji ih konstantno oslobadja krivice i odlaze i umanjuje njihove kazne. Sljamu propali navijacki, izadji sad da protestujes. Setite se samo kada gejevi izadju da se bunite. Svi ste vi samo obicna g***a, medju vama coveka jednog nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti