Novi Sad: Bez posla ostaje hiljadu administrativaca

Prema procenama Saveza samostalnih sindikata više od 1.000 zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima i službama je višak, i to su uglavnom administrativni radnici.
Prema procenama Saveza samostalnih sindikata više od 1.000 zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima i službama je višak, i to su uglavnom administrativni radnici.

Najveći višak je u gradskim upravama, jer bi po evropskim standardima na 400.000 ljudi trebalo da bude 400 zaposlenih, a u Novom Sadu ih je više od 1.000.

Broj zaposlenih je teško utvrditi, a situacija je verovatno još i gora, jer zvanične statistike računaju samo stalno zaposlene radnike, objašnjava predsednik vojvođanskog sindikata "Solidarnost", Milan Starović.

Otkazi za višak zaposlenih su najavili JKP "Stan", odakle planiraju da otpuste čak 110 radnika, kojima bi trebalo da obezbede otpremnine u ukupnom iznosu od 95 miliona dirara. U "Radosnom detinjstvu" takođe planiraju da utvrde koliko je radnika tehnološki višak, ali ne najavljuju otkaze već će tim ljudima, kako kažu, ponuditi druga radna mesta.

U svakom slučaju, u budžetu za 2014. nisu predviđene otpremnine za višak zaposlenih u gradskim upravama, rekao je predsednik Skupštine grada, Siniša Sević. O otpremninama će se eventualno raspravljati na sledećoj Skupštini grada sredinom maja kada će možda doći do rebalansa budžeta, i u ovu svrhu se obezbedi novac.

  • Manipulacija

    05.05.2014 07:45
    stranačko zapošljavanje
    Budite sigurni da stranački kadrovi koji su zaposleni od kraja 2012. do danas neće biti na ovom spisku za otpuštanje, a ovakav intezitet zapošljavanja mislim da nije zabeležen u Novom Sadu.
  • KOmša

    02.05.2014 17:28
    Ako znaju da rade nemaju problem
    Čekamo da čujemo i doživimo koliko će hiljada lezilebovića u beogradskim društvenim firmama i bespotrebnim ministarstvima i agencijama biti otpušteni?
    Znate onih 140 i nešto agencija što ničemu ne služe... što je obećano da će biti ugašeno...
    Zašto se njima i dalje daju državni novci?
    Lakše je medicinarima i prosvetarima skresati plate nego da se ukinu fiktivni tokovi koji novce prebacuju "vladarima".
  • Zoro

    02.05.2014 15:40
    E moj @Сремац
    Verovatno si i ti jedan od novopridoslih strucnjaka u Vodovod, a to mi se cini jer zlonamerno izvlacis cinjenice iz konteksta. Jel ako hoces nekog da ocrnis, moras ponuditi nesto bolje. Na tvoju zalost, u slucaju Vodovoda, ti to NE MOZES.
    Zasto to kazem. Tacne su ti brojke od 48 a mozda i 286 (za 4 godine). Medjutim zaboravio si da kazes i da je za vreme Bjelajca, vodovod na platnom spisku imao 642 (sve 4 godine) stalno zaposlena i oko 100 privremeno povremenih. Menadzment je brojao 5 ljudi. (isto toliko strucnih kao i sada)
    Za samo 2 godine "posle Bjelajca", Vodovod na platnom spisku broji 780 stalno zaposlenih i oko 120 privremeno povremenih. Takodje si zaboravio kazati da je samo dan pre stupanja na snagu zakona o zabrani zaposljavanja u samo jednom danu u Vodovod primljeno blizu 80 ljudi. (ovih tvojih)
    Menadzment sada broji oko 15 jako dobro placenih strucnjaka (+300%). A kada su "ovi novi" "zauzimali osvojeni" Vodovod, osim adrese, nisu nista znali o vodovodu, medjutim to im nikako nije smetalo da odmah sebi dodele, neopravdano i nicim zasluzena sefovska mesta, a na to i dodatne nezasluzene stimulacije. Za ove dve godine, firmu je napustio prilican broj radnika, koji je naravno trenutno nadomesten. Ako si mislio da svojim tekstom istaknes neki kvalitet sadasnje vlasti i ocrnis predhodne, NISI USPEO. CINJENICE GOVORE BAS SUPROTNO.
    Na nasu zalost ni jedni ni drugi NEVALJAJU !!!


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti