Eđšeg - renoviran i zaboravljen

Stara streljana Eđšeg, koja je rekonstruisana pre skoro dve godine, još uvek je zatvorena iako je u obnovu 400 kvadrata ovog starog zdanja uloženo 55 miliona dinara.
Stara streljana Eđšeg, koja je rekonstruisana pre skoro dve godine, još uvek je zatvorena iako je u obnovu 400 kvadrata ovog starog zdanja uloženo 55 miliona dinara.

Prema ranijim najavama gradskih zvaničnika, na ovom mestu trebalo je da bude koncertni, sportski, školski ili građevinski prostor, ali i dalje ne postoji konkretna ideja čemu i kome će ovaj prostor služiti.

Organizacioni odbor za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture uputio je svojevremeno zahtev gradonačelniku da Eđšeg bude dodeljen na korišćenje odboru, ali odgovor još uvek nisu dobili. Rekonstrukciju Eđšega tražila je i Streljačka družina "Novi Sad 1790", zahtevajući da im se vrati zdanje nacionalizovano nakon Drugog svetskog rata.

Udruženja koja se bave afirmacijom kulturnog nasleđa i oživljavanjem spomenika kulture, kažu da u Novom Sadu vlada implicitna kulturna politika gde se preko taktičkih poteza rešavaju određene situacije, kao i da one nisu deo jasnog i strateški određenog plana koji bi trebalo da se bavi lokalnim savremenim stvaralaštvom.

Ovaj kulturno-istorijski spomenik obnovljen je na inicijativu stanara okolnih ulica, jer je poslednjih dvadeset godina važio za mesto gde se okupljaju beskućnici. Dvorac je sagrađen 1890. godine za stogodišnjicu Građanskog streljačkog društva, a zа spomenik kulture proglаšen je pre pet godina.

  • Milana

    01.05.2014 19:53
    A kad se čovek raspituje koji su uslovi iznajmljivanja sale za kulturne manifestacije, niko se ne oglašava. Ako oni nemaju ideje, imaju drugi, samo što nema ko da odgovori na mejlove.
  • Sale NS

    01.05.2014 04:59
    Naravno da ne radi ...
    ... jer to ne zanima one koji su obezbedili sredstva renoviranje. Vise ih je zanimala provizija od tog posla. FUJ BLJAK !
  • 30.04.2014 13:11
    To je razlika između prošle i ove vlasti: ova nikada ništa neće ni sagraditi ni obnoviti a prošla je izgradila i obnovila toliko da ceo novosadski SNS zajedno sa svim koalicionim partnerima ne bi to uspeo ni da obriše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti