Zaustaviti kašnjenja isplata porodiljama i trudnicama

Kašnjenje isplata porodiljama i trudnicama gorući je problem, i tim povodom je danas Forum žena LSV-a pozvao Vladu da to hitno ispravi.
Kašnjenje isplata porodiljama i trudnicama gorući je problem, i tim povodom je danas Forum žena LSV-a apelovao na Vladu Srbije da ne sme dozvoliti da naknade trudnicama i porodiljama u Srbiji kasne i po deset meseci i pozvao Vladu da to hitno ispravi.

"Srbija je zemlja u kojoj je danas trudnoća finansijski napor i za trudnicu i za njenu porodicu. Krajnje je vreme da država osmisli i uredi sistem u kojem će trudnice imati sigurnost", piše u saopštenju Foruma žena LSV.

Forum žena je upozorio da se u Srbiji dešava suprotno, i dodaje da borba protiv "bele kuge" ne sme biti "tema koja će se potrošiti pred izbornu kampanju ili u toku nje". "Odmah nakon prošlih republičkih izbora, Vojvodini je onemogućeno da pomaže porodilje sa 30 hiljada dinara, a nakon ovogodišnjih izbora to se dogodilo i Zaječaru, dok je u Beogradu pomoć prepolovljena", upozoravaju u saopštenju.

Za vreme porodiljskog bolovanja žene primaju prosečnu platu koju su ostvarile za 12 meseci pre odlaska na bolovanje. One naknadu primaju 12 meseci, a kada rode treće i svako sledeće dete naknada se produžava za 24 meseca. Po zakonu, u slučajevima kada ima problema u razvoju deteta, majke na bolovanju mogu da ostanu maksimalno do pet godina.

Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da se novac za porodiljska bolovanja izdvaja redovno. U najtežoj situaciji su trudnice zaposlene u firmama koje već duže ne isplaćuju zarade zaposlenima, te se smanjivanjem naknade očekuje da će se obezbediti novac za svaku porodilju.

Izdvajanje novca kao podsticaj natalitetu u Srbiji predstavljen je i kao jedna od mera u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića, a položaj roditelja, kako je govorio, biće poboljšan kroz socijalna davanja.

  • drazen

    27.07.2014 18:44
    koliko kasni
    moja zena je na trudnicko od 15 aprila,porodila se 12 maja,i evo jos do dan danas nije dobila nijednu uplatu,sve papire je firma predala i nerazumem sta se sad ceka i dokle
  • Radmila

    30.06.2014 22:37
    Imam dete od 4god. sad sam trudna sa drugim detetom,termin porodjaja mi je u avgustu.
    Otisla sam na trudnicko bolovanje u februaru zbog kompikacija u trudnoci,za mesec dana treba da se porodim a jos uvek nisam dobia ni jednu isplatu bolovanja.Gazda moje firme je iz B.Jarka i svi papiri su predati.Njihovo objasnjenje je da u B.Jarku dokumenti ostaju do tri dana gde se dalje prosledjuju za grad tj. Novi Sad.Pitam se samo jel oni znaju koiko stvari treba kupiti za novorodjence i da je to nazalost jedini prihod koji imam,vade se da grad kasni sa isplatom a ja ne znam sta cu i gde pre.molim vas ako neko zna kome mogu da se zalim ili pak da ubrzam ovaj proces da mi se jave
  • opaaaaaaaaa

    05.05.2014 06:35
    eeeeeeeee
    ovo je sramota ,prvo sto nam je natalitet u velikom minusu i da smo zemlja u kojoj vise ljudi umire nego sto se rodi i jos ovakvo ponasanje ,za one zene koje zele da postanu majke .... ma svaka sledeca moja rec bice suvisna ,sramota i sta reci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti