Novosađani putuju i 350 km na terapiju

Pacijenti oboleli od malignih bolesti iz Vojvodine već treći mesec se upućuju u bolnice u Kladovo, Kragujevac i Beograd, kako bi primili terapiju zračenjem.

Pacijenti oboleli od malignih bolesti iz Vojvodine već treći mesec se upućuju u bolnice u Kladovo, Kragujevac i Beograd, kako bi primili terapiju zračenjem jer na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici ne mogu da stignu na red.

Trenutno je na listi čekanja više od 800 pacijenata, a svake nedelje na listu se upisuje između 40 i 50 novih.

- Trenutno je na listi čekanja 838 ljudi, a mi imamo samo dva linearna akceleratora koje je već odavno trebalo zameniti. Rade bez prekida i stalno se kvare, što pravi zastoj u terapijskom zračenju onkoloških bolesnika. Jedino rešenje koje smo iznašli u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo i RFZO je da pacijente upućujemo u druge bolnice. Naši pacijenti imaju na raspolaganju 10 termina mesečno na VMA u Beogradu, isto toliko u bolničkim uslovima u KC Kragujevac i 20 termina u Zdravstvenom centru u Kladovu - kaže direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić.

Iako im RFZO plaća boravak u bolnici pacijenti su ogorčeni što moraju da putuju i po 350 kilometara kako bi primili terapiju, koja je za njih spasonosna. - Imam rak dojke, a moja ćerka treba da me vozi u Kladovo da bih primila jednu dozu zračenja. Dug je put i mučan, jer moram da opterećujem druge da bi me vozili, a u bolnici koja je na 10 kilometara od moje kuće ne mogu da dođem na red. Preživela sam ovu odvratnu bolest, ali je lečenje užasno mučno i iscrpljujuće za sve nas –  priča za "24sata" 64-godišnja Novosađanka.

Miloš Lučić kaže da razume nezadovoljstvo pacijenata i da su s pravom ogorčeni. - Velika je to muka za njih. Ja se nadam da će se požuriti sa otvaranjem zdravstvenog kompleksa Kamenica 2, jer tu treba da stignu tri nova aparata. Lista čekanja za najteže bolesnike tada će konačno biti ukinuta, a ja polažem nade da će to biti do kraja godine - rekao je Lučić.

  • lala

    07.05.2014 21:21
    Kao da bolest sama po sebi nije dovoljno teška. Sramota, ovaj Pajtić bolje da ništa više ne obećava i ne daje lažnu nadu ljudima
  • nsnn

    07.05.2014 18:49
    al ne bojte se gradjani vojvodine, tih 350km putivacete kroz sveze pokosonu travu, posto ni puteve necemo imati uskoro od ovih strucnjaka , a ne aparate za zracenje
  • alisa

    07.05.2014 18:03
    kako da ne..
    Bivsi pokrajinski sekretar za zdravstvo..sada direktor Instituta za Onkologiju Vojvodine..trgovina listama cekanja...ogroman kriminal.Ko to zataskava i zasto se ne objave imena odgovorih..Ko koga stiti...Ovo su najjednostavnija pitanja a nema odgovora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti