Ritam Evrope: Danas na Trgu veliki koncert

U okviru manifestacije Ritam Evrope koju Studentski kulturni centar organizuje osmi put, danas se na Trgu slobode održava veliki koncert na kojem će nastupiti Rambo Amadeus & Two Winnetous, Deca loših muzičara, Dječaci i Ruts DC.
U okviru manifestacije Ritam Evrope koju Studentski kulturni centar organizuje osmi put, danas se na Trgu slobode održava veliki koncert na kojem će nastupiti Rambo Amadeus & Two Winnetous, Deca loših muzičara, Dječaci i Ruts DC.

Manifestacijom Ritam Evrope obeležava se 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom. Kako kaže predstavnik organizatora, Nemanja Vuković, ovo je jedan od načina podsećanja na sve ono za šta je pola Evrope stradalo u prvoj polovini 20. veka: "Ovo je dan kada mi obeležavamo Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, jer je to početak nekog novog modernog vremena koji je nastao nakon razaranja tokom Drugog svetskog rata".

On dodaje da Studentski kulturni centar Novog Sada smatra da ovakva manifestacija predstavlja najbolji način da se obeleži tako važan događaj u pacifističkom smislu. "Želja nam je da ova manifestacija preraste u regionalnu i da što više ljudi iz regiona na nju dolazi, jer ovo nije nešto što se dešava samo u Srbiji, već je u pitanju čitava Evropa, pogotovo u doba modernosti u kojem sada živimo", navodi Vuković za 021.

Juče je u Fabrici predavanje održao čuveni francuski filozof Žak Ransijer, a ovogodišnji Ritam Evrope traje od 30. aprila. Ritam Evrope su podržali Vlada Vojvodine i Grad, a svi događaji su besplatni.

Program:

08. maj - Fabrika u 20h, gostovanje Žaka Ransijera u okviru turneje "Politike vremena"  Predavanje: "Novi osvrt na modernost".

Na pitanje zašto je Žak Ransijer danas neizostavno ime kada se spomene politika i umetnost, i zašto je njegova filozofija inspirativna za nebrojene intelektualce, umetnike i aktiviste, odgovor će biti vrlo kratak. Ransijer ne nudi nikakvo razrađeno učenje, "teoriju" ili povlašćenu filozofsku istinu koja bi bila orijentir delovanju. On će reći da je jedina pretpostavka koja nam omogućava da stvorimo demokratsko društvo - jednakost. Jednakost je radikalna i ne zavisi od obrazovanosti ili o socijalnom položaju. Ona postoji, ona je aksiom od kojeg se kreće, nikako nešto čemu se tek stremi.

09.maj Trg slobode u 20h, Ritam Evrope! koncert bendova:
Rambo Amadeus & Two Winnetous, Deca loših muzičara, Dječaci, Ruts DC

Rambo Amadeus & Two Winnetous

Jedna od poslednjih rok atrakcija. Sjajan bend i čovek koji svojim stihovima pogađa u srž problema našeg društva, svetske ekonomije, moralne bede, a da to ne zvuči patetično.

Deca loših muzičara

Bend koji ukršta muziku i tekstove tako pitke i prijemčive, a ustvari izuzetno zabavne, koji nikog ne  ostavlja ravnodušnim… pravi zabavljački, fanki bend, kakav je ultimativno potreban sceni… muzika koja tera da ne mrdate samo nogma nego da ste celi u akciji… trube koje mame osmehe, koji znaju gde zeka pije vodu…

Dječaci

Nakon prošlogodišnjeg nastupa u Fabrici Dječaci ponovo dolaze u Novi Sad. Bend čiji se tiraži razgrabe vrlo brzo. Pesme sa albuma Istina i Drama stekle su status slušanja na replay. Na bini Ritma Evrope! pred publiku rime bacaju Zondo, Ivo Ivo i Vojko Vrućina sa sve bendom, drito iz Splita.

Ruts DC

Ruts DC formirani su daleke 1981. kao bas sekcija legendarnog punk benda The Ruts. "Babylons Burning", "Jah War", "Something That I Said", "Staring At The Rude Boys" vanvremenski su hitovi. Dva sjajna albuma i John Peel Seasson na čuvenom Radio 1 ostali su iza njih, a singl "In A Rut" bila je udarna pesnica u borbi protiv rasizma i Nacionalnog fronta u Engleskoj. The Ruts su prvi punk bend koji je 1980. svirao u našoj zemlji, u prepunoj hali Pinki u Zemunu.

Nakon tragične smrti pevača Malcolma Owena, basista i bubnjar odlučili su da nastave kao Ruts DC (DC – latinski Da Capo - iz početka). Ploča "Animal Now" iz 1981. nosi devet new wave, punk, reggae hitova, a njihova opčinjenost regeom i dab muzikom tada još više dolazi do izražaja, što je rezultiralo albumom "Rhythm Collision Vol. 1".

Neke od velikih imena sa kojima su ovi muzičari sarađivali tokom godina: Laurel Aitken, Desmond Dekker, Madness, Iggy Pop, Paul Weller , Marc Almond, Joe Strummer, Chemical Brothers, Roots Manuva, , Henry Rollins, Morissey, Tom Jones, Sinead O’connor, The Proclaimer i drugi. Segs i Ruffy vraćaju se u Srbiju nakon 34 godine, ushićeni i spremni da publici serviraju najbolju moguću dozu panka, regea i daba. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 09.05.2014 17:35
    Ramba za predgrupu Ceci. Isti nivo.
  • grbavi

    09.05.2014 16:28
    bravo #sremac slichan komentar mi nisu pustili na b92
  • Сремац

    09.05.2014 14:28
    Дан победе над фашизмом
    Својевремено су нам амери подметнули ДЕДА МРАЗА између Svetog Mikloša и Светог Николе и оста ни крив ни дужан кока-кола мраз.Тако и данас креатори новог светског поретка подмећу неки дан европе,које европе?Данас је Дан победе над фашизмом.Ако то вређа фашисте,жао ми је.Одаберите неки леп датум за ваш дан,као што сте одабрали Васкрс на крају рата да бомбардујете Србију.Вама који прихватате овакве белосветске глупости - СВАКА ЧАСТ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti