Novosađanke mogu na test zdravlja ploda samo kod privatnika

Nijedan od preporučenih genetičkih skrining testova trudne Novosađanke ne mogu da urade o trošku države. Da bi uradile test koji ukazuje da će roditi zdravo dete, moraju da plate od 2.800 do 3.600 dinara.
Nijedan od preporučenih genetičkih skrining testova trudne Novosađanke ne mogu da urade o trošku države.

Iako testove koji ukazuju na pojavu promena na hromozomima preporučuju državni i privatni lekari, novosadske trudnice ne mogu da ih urade ni u jednoj državnoj ustanovi. Da bi uradile test koji ukazuje da će roditi zdravo dete, a ne sa teškim oboljenjima poput Daunovog i Edvardsovog sindroma, moraju da plate od 2.800 do 3.600 dinara.

Testovi se izvode najmanje dva puta: u 12. i 16. nedelji trudnoće. Test se nalazi u "Nacionalnom vodiču zdravstvene zaštite žena tokom trudnoće", ali je veoma važan.

"Trudnoću održavam u Domu zdravlja i pošto imam više od 30 godina, lekar mi je preporučio da uradim dabli i tripl test. Test preporučuje, ali ne moe da mi da uput jer ga ne radi nijedna državna ustanova", kaže Ivana Maksimović koja je u osmom mesecu trudnoće.

Kod privatnika moraju da odu i žene koje u toku trudnoće dobiju cistu ili im se pojavi promena na jajnicima ili materici. Markere koji ukazuju da li su te promene prepreka za trudnoću mogu da urade samo kod privatnika, a to košta 3.600 dinara.

O tome da li bi ovakvi testovi morali da se uvrste u red primarne zdravstvene zaštite i da postanu deo ponude svakog doma zdravlja, ginekolozi se nerado izjašnjavju, objašnjavajući da to pitanje treba uputiti Fondu za zdravstvo.

Trenutno besplatne skrining testove mogu da dobiju samo trudnice kod kojih postoje visoki rizici. Kako načelnik Betanje Dragan Stajić, tamo rade dabl testove. Imaju reagense, ali ih rade samo kada izabrani ginekolog to zatraži.

"Klinika je opterećena ogromnim poslovima i ne bismo mogli da radimo nešto što je deo usluga primarne zdravstvene zaštite", navodi on.

  • hi

    09.05.2014 12:29
    hy
    Slazem se sa XY, jeste hovno. Prema svima koji mu nisu korisni. Zaposleni su suoceni sa velikim problemima, a pacijente nece daleci, sem ako nisu njegovi privatni.
    Nije mi samo jasno kako tako dugo opstaje takav 'covek'.
  • -

    09.05.2014 07:39
    -
    ovo je dokaz fasizma ukoji smo upali po nalogu drzave i crkve.
    znam za dva slucaja u kojima su svi ucesnici u prici nastupili sa stavom 'nema toga kod nas'
    oba slucaja su zavrsili tragicno.

    u jednom slucaju je to bila doktorska familija a u drugom i posle rodjenja lekari nisu primetili spoljne simptome na detetu
  • xy

    09.05.2014 07:31
    O čemu mi govorimo ovde? Pa dr Stajić je poznat kao jedno veliko... - upotrebiću reč na slovačkom jer nežnije i pristojnije zvuči nego na srpskom - h o v n o !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti