Bogat prateći program ovogodišnjeg Sterijinog pozorja

Sterijino pozorje održaće se od 26. maja do 3, juna u Srpskom narodnom pozorištu.
Sterijino pozorje održaće se od 26. maja do 3, juna u Srpskom narodnom pozorištu.

Prateći programi predstojećeg 59. Sterijinog pozorja, zajedno sa glavnim programom, čine jednu celinu koja ovu manifestaciju svrstava u najverodostojniji pozorišni festival u regionu, rekao je danas direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović.

"Sve je spremno za početak Sterijinog pozorja i organizatori su ušli u radni program i ritam", rekao je Radulović, dodajući da se nada da će u tom ritmu biti sve do 26. maja kada festival počinje, a onda još i više do 3. juna kada se ta manifestacija završava.

Svi prateći programi značajno obogaćuju ponudu Srerijinog pozorja, a iskustva od prošle godine nam govore da su ti programi bili skoro jednako atraktivni za posetioce, kao i glavni program i trudićemo se da to ponovimo i ove godine, kazao je Radulović.

U okviru pratećih programa nastupiće, između ostalog, i više od 100 studenata akademija i fakulteta umetnosti iz regiona sa svojim programima koje će prikazati u okviru manifestacije zvane "Pozorje mladih" koja se održava od 28. maja do 1. juna, rekao je pomoćnik direktora Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić.

"U okviru pratećih programa imamo i nekoliko izložbi, među kojima i 14. Međunarodno trijenale 'Pozorište u fotografskoj umetnosti, zatim izložbu Udruženja Likovni krug iz Petrovaradina, te izložbu "Scena, maska, kostim, lutka", u organizaciji Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine", najavio je Radonjić.

On je dodao da će biti postavljene i izložbe "Stvaram pozorište - ispred i iza scene" u organizaciji Hercegnovskog pozorišta, kao i izložba posvećena Miji Aleksiću, dobitniku Sterijine nagrade za životno delo u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Jedan od, po pravilu najatraktivnijih pratećih sadržaja Sterijinog pozorja su tribine i razgovori, a Radović je posebno najavio tribinu, povodom 450 godina rođenja Vilijema Šekspira i 150 godina prvog izgradnja njegovih dela u Srbiji, pod nazivom " Šekspir i Kostić u varoši novosadskoj 1864."

"U okviru tribina biće organizovano i javno čitanje nagrađenih tekstova na konkursima Sterijinog pozorja, Tedna slovenske drame Kranj i Marulićevih dana Split, a izuzetno zanimljiva biće i tribina pod nazivom 'Sterijanci' koja predstavlja program posvećen pozorišnim stvaraocima", rekao je Radonjić.

Od pratećih pozorišnih programa najavljena je predstava "Odlazak u Krasni" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca, koja je rađena po tekstu Vojislava Savića, nagrađenom na konkursu Sterijinog pozorja za originalni dramski tekst 2012. godine.

Pored nje, najavljen je i Poetski teatar "Ja biti, ja ne znati, Mađarski" u izvođenju Katalin Ladik, Ištvana Domonkošija i Ota Tolnaija, te Poetski teatar "Nadgroblje uživo" .

U okviru Sterijinog pozorja, u foajeu Srpskog narodnog pozorišta, svečano će biti otkrivena bista Jovanu Andrejeviću Jolesu, jednom od osnivača tog najstarijeg pozorišta u Srba.

Ulaznice za prateće programe Sterijinog programa biće besplatne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti