Ulični svirač na meti nasilnika

Guslaru Miroslavu Matiću huligani prete "da će ga zaklati ako ne prestane da svira kosovske pesme u Vojvodini".

Guslaru Miroslavu Matiću huligani prete "da će ga zaklati ako ne prestane da svira kosovske pesme u Vojvodini".

On, svirajući na guslama i fruli u centru Novog Sada, već dve godine zarađuje kao ulični svirač, a već duže vreme je na meti grupe huligana koji mu prete nožem, jer im smeta što "u ravnoj Vojvodini svira na guslama kosovske pesme".

- Napali su me nožem, pocepali mi jaknu, otimaju mi novac koji sam skupio, a dobri građani, prolaznici, uvek zovu policiju kada me napadnu. Među njima ima i omladine ogrezle u nekoj mržnji koju ne razumeju ni oni sami, ali i starijih ljudi. Dođu pred mene, počnu da me psuju, pljuju, pa me fizički napadaju. Kažu mi da se vratim u Šumadiju, da im ovde ne trebam - priča Marić (70), guslar iz Trbosilja, sela kraj Loznice.

Zato što u kutiju sa parama sve češće ubacuju papiriće s pretećim porukama, Marić je rešio da ode na neko vreme na Zlatibor. - Vratiću se u Novi Sad. Ne bojim se mrzitelja koji mi prete - kaže Matić za 24sata.

U Novi Sad je došao da bi pokušao da zaradi, a živi kod rodbine. Dok recituje pesme, kojih kako tvrdi zna više od 2.000, prolaznici zaista zastajkuju, slušaju ga, pa mu udele koji dinar.

Ovaj samouku svirač ima završeno samo četiri razreda osnovne škole jer je, objašnjava, bio "sluginog sluge sin". Bavio se poljoprivredom, a otkad je došao u Novi Sad, ima samo narodni instrument južnog Balkana.

  • ...

    14.05.2014 08:40
    ....
    Kakve ste vi svi ovce jebote...Jovanka orleanka do jovanke orleanke...ajmo sad idem u centar ponecu lepo pojacala stanem vam ispred stana i krenem lepo SS himne da sviram pa kazem ja sam ulicni svirac nema veze sta i koga velicam...pa pukne patika ja kazem e prebili me fasisticko nacisticke komuniste iz bosne poreklom iz makedonije al msm da su hrvati....i ovi objave 5/10 vas bi reklo jao jadan decko.....kako ste glupi to nema nigde...
  • 12.05.2014 22:47
    Dali dedi dve crvene (to je ono za glasanje), pocepali malo rukav i naucili ga sta treba da kaze za novinu i televizor. Suvise providno i lose.
  • NEĆUDATIKAŽEM

    11.05.2014 01:20
    Fašizam u Novom sadu
    Dokle ćemo biti slepi, nemi... Neonacisti, fašisti i ostala bagra... Njih treba zaplašiti i rasterati, pokazati da tim majmunima nema mesta u našem lepom gradu. Neću da moje dete raste u takvom okruženju. Džabe onda svo moje vaspitanje. Taj ološ i nema decu, jer da ima,shvatili bi koliki su imbecili.Na kraju krajeva, izađi mi na crtu, nakazo ćelava. Ali sam, ako smeš bez tvoje pijane rulje. Pa da vas eliminišem jednog po jednog. Ako uopšte znate šta je fer šorka. Mada sumnjam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti