Novosadski đaci napravili robotičku ruku

Ideja novosadske Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" privukla je najviše pažnje na Sajmu učeničkog preduzetništva gde se predstavilo 40 đačkih kompanija.
Ideja novosadske ETŠ "Mihajlo Pupin" privukla je najviše pažnje na Sajmu učeničkog preduzetništva u Kragujevcu gde se predstavilo 40 đačkih kompanija.

Projekat učenika iz Novog Sada već merkaju i strane kompanije.

- Robotička ruka, višestruke namene, može se koristiti u magacinima manjih ili većih preduzeća na poslovima prebrojavanja proizvoda, njihovog sortiranja, udaranja pečata na određene proizvode. Uspešno zamenjuje radnike na onim najdosadnijim poslovima gde su moguće i česte ljudske greške. Ovaj robot ne greši, može da radi u tri smene a može se reprogramirati i raditi i neke složenije poslove - objašnjava učenik četvrtog razreda škole iz Novog Sada i jedan od kreatora Ivan Vujović.

Učenici kažu da su svoju ideju već patentirali, a na projektu su radili gotovo godinu dana. Kažu da su za njihovu ideju zainteresovane i neke kompanije iz Francuske i Nemačke, gde su nedavno bili na usavršavanju i predstavljanju svog idejnog rešenja.

Sudeći prema onome što je izloženo, ključne teme i ideje ovogodišnjeg sajma đačkog preduzetništva bile su robotika i ekologija, proizvodnja zdrave hrane i uređaja koji ne zagađuju okolinu.

Đaci iz Turustičko’ugostiteljske škole "Toza Dragović" iz Kragujevca predstavili su prirodne sokove napravljene od šumskog voća i višanja, bez veštačkih zaslađivača, namenjene uglavnom osobama sa dijabetesom. Tvrde da će njihova firma "Bio đus" zaživeti jer je reč o voću kojeg ima u izobilju na području Šumadije, kao i da su troškovi za repromaterijal mali. Firma "Kristal", učenika Tehnološke škole iz Paraćina, predstavila je svoje sapune napravljene na bazi kozjeg mleka, a predstavljeni su i stari zanata, ideje i proizvodi značajni za razvoj seoskog turizma i turizma uopšte.

  • Mrma

    09.05.2014 15:21
    pametna i vredna deca_naša budućnost i nada,
    čestitke i želja da tako pametno realizujete naučeno.Čestitke i vašim profesorima,eto,pravog trenutka da vam svima kažemo Hvala i Napred!
  • Marko

    09.05.2014 14:48
    Čestitke
    Momci, svaka cast na energiji i volji i trudu. Ostanite takvi i gurajte samo napred. Rad se isplati, ne odustajte nikad. I da, nemojte gledati u kuglu ;-)
  • KOmša

    09.05.2014 10:11
    otići će za sigurno
    Sva ta pametna i vredna deca - jer upravo imaju te osobine, pokupiće se odavde i otići u inostranstvo. Tamo će moći da normalno žive od pameti i rada, a ne ovde da nemaju ni za materijal, ni za uslove da učine vredne stvari.
    Koga je na vlasti uopšte briga?
    Ministarstvo obrazovanja smatra da ovakve stvari nisu na njima... kažu "to je na privredi"... kojoj privredi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti