Održana promocija knjige "Beograd, večiti grad"

Danas je u knjižari "Most", održana promocija knjige "Beograd, večiti grad", autora Aleksandra Diklića, koja je poprimila sve simpatije publike nakon istoimenog serijala o glavnom gradu, prikazivanog na RTS-u.  
Danas je u knjižari "Most", održana promocija knjige "Beograd, večiti grad", autora Aleksandra Diklića, koja je poprimila sve simpatije publike nakon istoimenog serijala o glavnom gradu, prikazivanog na RTS-u.

Delo je nastalo na temelju istoimenog televizijskog serijala od 27 epizoda, u kojem autor vodi na putovanje kroz istoriju naše prestonice. O knjizi koja po sadržaju prati tok serije, ali je obogaćena dodatnim podacima, ilustracijama i fusnotama i čija su tri izdanja rasprodata u rekordnom roku, govorili su generalni direktor RTS-a Nikola Mirkov, urednik u izdavaštvu RTS-a Dragan Inđić i autor Aleksandar Diklić, dok je moderator promocije bio direktor knjižare "Most" Zoran Kolundžija.

Ovom prilikom Nikola Mirkov je istakao da je autor ove knjige neka vrsta zaštitinika istorije našeg naroda a da sama knjiga, koja je lako našla svoj put do srca čitalaca, predstavlja jedno sentimentalno putovanje kroz istoriju i kulturu ne samo glavnog grada nego i same naše zemlje.

Urednik Dragan Inđič podsetio je koliko je teško pretočiti televizijsku formu u knjigu, i objasnio da je knjiga prepuna detalja kojih nema u serijalu, i da je stoga sasvim drugačija i kvalitetnija. Istakao je da je ponosan na retke ilustracije koje ova knjiga, zapravo enciklopedija, sadrži i na činjenicu da je ona čudo jer je pet meseci bila na prvim mestima po čitanosti.

Na kraju je sam autor, gospodin Aleksandar Diklić, nazvavši ovu knjigu svojim životnim delom, rekao da je u njoj najvažnije što otvara više pitanja, nego što odgovora daje. Jer, kako kaže, o Beogradu može da se priča u nedogled i to je jedna velika odgovornost jer otkrivajući Beograd, na sreću ili ne, otkrivamo sami sebe.

On je objasnio da je ova knjiga drugačija od svih drugih enciklopedija o Beogradu, upravo po tome što je pristup drugačiji, detaljniji i originalniji nego što je rađeno do sad, kao i po tome što sadrži preko 40% podataka iz stranih izvora i što u njoj dakle može da se stekne utisak o tome kako su okolne zemlje nas posmatrale kroz istoriju.

Sam autor, inače muzičar, posvetio je serijal, a potom i knjigu svojoj ćerki Leni, uz nadu da će i nove generacije Beograđana imati šta da kažu i najavio je novi serijal "Sto senki nad Beogradom" o biografijama znamenitih ličnosti ovog grada

Vesti Politika Region Svet Srbija danas Hronika Društvo Ekonomija Kultura Prenosimo Merila vremena Servisne vesti Video dana Veliki rat Izbori 2014 Arhiva rubrika

sreda, 26. feb 2014, 14:26 -> 19:57

Predstavljena knjiga "Beograd večiti grad"

 

Knjiga Aleksandra Diklića "Beograd večiti grad" predstavljena je u Galeriji RTS-a. Delo je nastalo na temelju istoimenog televizijskog serijala u kojem autor vodi na putovanje kroz istoriju naše prestonice.

U Galeriji RTS-a predstavljena je knjiga Aleksandra Diklića "Beograd večiti grad", rađena prema motivima izuzetno popularnog serijala koji je emitovan na RTS-u.

Pripremila Vesna Jovanović

O knjizi koja po sadržaju prati tok serije, ali je obogaćena dodatnim podacima, ilustracijama i fusnotama i čija su tri izdanja rasprodata u rekordnom roku, govorili su generalni direktor RTS-a Nikola Mirkov, kritičar i novinar Milan Vlajčić, urednik u izdavaštvu RTS-a Dragan Inđić i autor Aleksandar Diklić.

  • neo neo

    10.05.2014 19:42
    @ Ćevara - Javite mi...
    Biće i toga, samo ovaj grad treba prvo da se oslobodi prevelike mržnje prema drugima...
  • Ćevara

    10.05.2014 14:35
    Javite mi...
    kad u Beogradu održe promociju knjige "Novi Sad, večiti grad"!
  • Roditelj

    10.05.2014 08:56
    Čestitke za divan serijal i knjigu. takve emisije treba da se prave i da narod gleda, a sve ove razne šou i rijaliti programe i celokupni grand ukinuti, zarad zdravlja i kulture, naročito zbog dobrobiti naše dece. Ovaj komentar nema smisla ako se ova vlast ne u pamet...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti