Novi Sad ima parcele za jeftine stanove

Vlada Srbije bi trebalo već u ponedeljak da donese uredbu kojom će se omogućiti ulazak u projekat izgradnje jeftinih stanova.

Vlada Srbije bi trebalo već u ponedeljak da donese uredbu kojom će se omogućiti ulazak u projekat izgradnje jeftinih stanova.

Da bi se postigla cena od 380 evra po kvadratu, kako piše Blic, država bi morala da investitoru ponudi besplatno zemljište na kojem bi gradio stanove i da prepolovi komunalna davanja i takse. Upravo takvu preporuku Vlada bi trebalo da uputi gradovima i opštinama kroz uredbu koju će usvojiti na sednici početkom nedelje. Na taj način trebalo bi da se omogući priprema svih procedura za početak realizacije projekta jeftinih stanova koje bi gradila i investirala svetska kompanija “Araptek” iz Emirata.

U Novom Sadu je izgradnja jeftinih stanova moguća na tri lokacije, a najavljena je i kupovina novog zemljišta.
- Po nalogu gradonačelnika skeniramo slobodne površine koje bi odgovarale toj nameni – saopšteno je iz kabineta Miloša Vučevića.

Novi Sad raspolaže zemljištem na Detelinari, gde je moguće izgraditi oko 8.000 kvadrata, a u Veterniku dodatnih 5.000. Na zemljištu kasarne „Jugovićevo“ već je izgrađeno šest zgrada i stanovi se prodaju za 830 evra po kvadratu. Tu je moguće izgraditi još oko 15.000 kvadrata.

- Na placevima u ponudi može se izgraditi do 2.000 kvadrata, a pošto 40 odsto cene čine zemljište i komunalije, te lokacije su skupe za gradnju jeftinih stanova – kaže Dragan Rabatić, direktor u agenciji „Solis“. S. S.

U Beogradu zvaničnici grada još ne izlaze sa predlogom. Kao lokacije na kojima bi moglo da se gradi veliko naselje navodi se zemljište oko aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu, teren koji pripada PIK “Zemun” oko Batajnice, u Železniku bi to mogao da bude veliki plac kod fudbalskog stadiona.

U Nišu postoji više lokacija na kojima se mogu graditi stanovi koji bi se otplaćivali na 25 do 30 godina.Prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, ukupno ima 15 lokacija koje su dobro povezane sa centrom grada.

Grad Kragujevac ima lokaciju koja se prostire na osam hektara, a na njoj je predviđeno da se trećina iskoristi za jeftinu stambenu izgradnju. To je kasarna “Radomir Putnik“ u centru grada, kaže Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća zadužen za investiicije.Tu može da se izgradi 500 stanova, uz dogovor sa Vladom Srbije.

  • Nezavisni posmatrač

    12.05.2014 13:20
    Manite se...
    budalaština. Razmišljajte svojom glavom svi i botovi SNS-a i Ds-a i ostalih! Posle će nam biti kasno. Da bi se obezbedila infrastruktura za gradnju tako necega svaki grad mora da da pare iz budzeta, a to su sredstva koja nisu zanemarljiva. Grad ih obezbedjuje iz taksi za komunalno opremanje zemljista, kojih u ovom slucaju ne bi bilo. Prepustite struku onima koji su za to studirali, bilo da je u pitanju građevina, saobracaj, ekologija. N_emojmo svi biti stručni za sve jer je to nemoguće.
    Populizam i ne uključivanje mozga je ono što uništava našu naciju iznutra pored zlobe i pohlepe koja se u našem narodu raširila. Dozovimo se pameti!
    Hleb nije otišao na 3 dinara pa neće ni stanovi
  • Shin Sekai

    11.05.2014 12:20
    Vucic ovakvim izjavama samo steti investitorima, jer ce ljudi koji veruju ovavkim glupostima cekati te stanove, koji se naravno nikada nece graditi. Tako ce totalno propasti stanogradnja.
  • @igor

    11.05.2014 08:27
    dobra analiza
    bravo, bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti