Obeleženo 150 godina od preseljenja Matice srpske

U Srpskom narodnom pozorištu danas je održana svečana akademija povodom 150 godina preseljenja Matice srpske.
U Srpskom narodnom pozorištu danas je održana svečana akademija povodom 150 godina preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad.

Matica srpska s ponosom obeležava vek i po od preseljenja i ističe svoj plodotvorni kulturni i naučni rad u Novom Sadu tokom proteklih 150 godina.

"Ova najstarija kulturna institucija u srpskom narodu je preseljenjem utkala Novi Sad u kulturni kod nacije. Naša je obaveza da budućim generacijama približimo tu najstariju kulturno-naučnu ustanovu, kako bi one nastavile da neguju tekovine srpskog društva. Hiljadama onih koji su učestvovali i koji danas učestvuju u radu ove institucije, kroz gotovo dvovekovne napore, dugujemo posebnu pažnju i zahvalnost, jer se oni nalaze na predanom i odgovornom zadatku. Hvala čuvarima našeg nacionalnog ponosa, tradicije i časti za negovanje pravih vrednosti, očuvanje kulture i za osećaj pripadnosti sviju nas, Matici srpskoj", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Matica srpska je najstarija nacionalna ustanova u oblasti književnosti, kulture i nauke. Osnovali su je srpski intelektualci i privrednici 16. februara 1826. godine u Pešti sa prvobitnim ciljem da pomaže književni list Serbske Letopisi, današnji Letopis Matice srpske. Posle višegodišnjeg nastojanja da, radi uspešnijeg i plodotvornijeg rada, dođe do preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad, ono je najzad započelo 28. aprila 1864. godine. Prelazak je bio od presudnog značaja za razvoj grada kao srpskog kulturnog i intelektualnog središta.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i patrijarh srpski Irinej, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, episkop jegarski Porfirije i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

Fotoreporterima zabranjeno prisustvo

Fotoreporterima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju proslavi ovog jubileja.

Kako navode u Foto asocijaciji Vojvodine, oni su ipak ušli u Srpsko narodno pozorište, ali su svega tri minuta po početku događaja isterani iz SNP-a, iako ničim nisu remetili tok proslave. "Po rečima radnika obezbeđenja SNP foto-reporteri su isterani po uputstvima organizatora, odnosno po uputstvu dobijenom od Marketing službe Matice srpske. Takođe, nonsens da je u pozivu medijima stajala napomena da foto-reporteri ne mogu da prisustvuju proslavi ove značajne godišnjice", navodi se u saopštenju.

Oni očekuju izvinjenje nadležnih kao i sankcionisanje odgovornih lica, te proveru njihove kvalifikovanosti za posao koji obavljaju kako se u budućnosti ovi nemili dogaćaji ne bi dešavali. "Tako nečemu mogli smo se nadati od raznih ustanova ali po najmanje od najuglednije srpske ustanove kulture", negoduju oni. (Suzana Stojićević - suzana@gmail.com)

  • Darko Darkmen

    12.05.2014 07:51
    Kad nema oka javnosti dešavaju se mračne stvari. Ko zna kakav je memorandum ili deklaracija predstavljena, ko zna ko se kome obratio i šta je rekao...
  • 12.05.2014 06:27
    Zna se šta se skriva... politika, zna se i po čijem nalogu ... političara!

    Ej matica srpska.... bila nekada institucija, biće opet ne brinite uzurpatori!




  • Mizantrop

    11.05.2014 22:40
    Anonimus?
    Brave, brave, brave sir Robin....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti