Dušan Petričić među dobitnicima priznanja Zmajevih dečijih igara

Ovogodišnja priznanja Zmajevih dečijih igara, koje dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu, idu Dušanu Petričiću, Branku Stevanoviću, Gordani Glavinić i Draganu Hamoviću.
Ovogodišnja priznanja Zmajevih dečijih igara, koje dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu, idu Dušanu Petričiću, Branku Stevanoviću, Gordani Glavinić i Draganu Hamoviću.

Povelja Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama biće dodeljena grafičaru i ilustratoru Dušanu Petričiću, kaže se u saopštenju. Ovaj beogradski likovni umetnik kreirao je više od 30 knjiga za decu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije i Severne Amerike, a za svoj doprinos dečjoj umetnosti dobio je brojne domaće i svetske nagrade i priznanja.

Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu biće dodeljena književniku iz Beograda, Branku Stevanoviću, koji je u svojoj karijeri bio urednik mnogih izdavačkih kuća i listova za decu, a zaslužan je za dečja dela kao što su "Zoološka pesmarica", "Priče o životinjama", "Avanture Kraljevića Marka" i mnoge druge.

Ovogodišnja nagrada za popularisanje književnosti za decu biće dodeljena Gordani Glavinić, novinarki RTS-a, koja već godinama radi za TV Dnevnik i izveštava o dešavanjima u kulturi, a posebno stvaralaštvu za decu i mlade, a u časopisu Detinjstvo objavljuje stručne tekstove o književnosti za decu.

Čast da otvori 57. Zmajeve dečje igre i da nosi "Zmajev pesnički štap" pripašće književniku Draganu Hamoviću, naučnom saradniku na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, koji u svojoj plodnoj karijeri iza sebe ima nagrade kao što su "Milan Bogdanović" za kritiku i priznanja zadužbine Branka Ćopića za zbirku pesama "Matična knjiga".

Priznanja će biti uručena 4. juna, na otvaranju Junskih programa Zmajevih dečjih igara.

  • Nadana

    15.05.2014 18:55
    Izuzetan
    umetnik,ilustrator,karikaturista...Pamtim njegove ilustracije za mnoge dečije časopise poput Poletarca.Naročito je uspešno ilustrovao Mnogobrojne pesme Duška Radovića,čiji su stihovi osobito,specifično duhoviti.Mnoge moje generacije đaka,moja lična deca odrastali su uz njegove duhovite ilustracije.Čestitam
  • JAZZ

    15.05.2014 08:43
    Sve čestitke ..ako je neko zaslužio D. Petričić svakako jeste !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti